Ultra Zanimljivo

Otkrivena ćelija koja uništava većinu karcinoma

Britanski naučnici slučajno su otkrili novu vrstu imunih ćelija koje uništavaju većinu karcinoma, a pronalazak bi mogao da znači ogroman napredak u liječenju.  
Foto: ALAMY

Istraživači sa univerziteta u Cardiffu analizirali su krv iz banke krvi u Velsu, tražeći imune ćelije koje bi pomogle u borbi protiv bakterija, kada su pronašli potpuno novi tip T-ćelija. Ta nova imuna ćelija nosi nikad viđeni receptor koji djeluje poput kuke za grabljenje, lijepi se za većinu karcinoma, a istovremeno zanemaruje zdrave ćelije.

U laboratorijskim studijama pokazano je da imunološke ćelije opremljene novim receptorom uništavaju rak pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice. Profesor Andrew Sewell, vodeći autor studije i stručnjak za T-ćelije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Cardiff, rekao je da je krajnje neobično da su pronašli ćeliju koja ima širok spektar terapija za borbu protiv raka i da povećava izglede za univerzalnu terapiju.

“Ovo je bio potpuno slučajan pronalazak, niko nije znao da ova ćelija postoji”, rekao je profesor Sewell.  “Naše otkriće povećava izglede za lječenje raka tretmanom “jedan za sve”, jedinstvena T-ćelija koja bi mogla da uništi različite vrste raka. Ranije nije vjerovao da je to moguće.

Kada su ga novinari upitali da li to znači da postoji osoba u Velsu koja je ppotpuna imuna na rak, profesor Sewell je odgovorio ” Moguće je. Možda je ova imuna ćelija veoma rijetka , ili je možda ima puno ljudi ali iz nekog razloga nije aktivirana. Još uvijek ne znamo”.

Terapije koje dizajniraju ćelije da se bore protiv specifičnih vrsta raka već postoje, ali trenutno su korisne samo za neke vrste leukemije i ne djeluju na tvrde tumore koji predstavljaju većinu karcinoma. Ovom vrstom terapije (CAR-T) se tretiraju neke vrste leukemije, ali ne djeluje na tvrde tumore. Druga terapija (TCR-T) djeluje na druge vrste kancera, ali je potrebno da se zakače na HLA molekule koje se u populaciji znatno razlikuju.

Suprotno tome, nove ćelije se zakače na molekulu na ćeliji kancera i ona je ista kod svih ljudi. To ne znači samo da bi liječenje djelovalo na većinu karcinoma, već bi se moglo podijeliti između ljudi, povećavajući mogućnost stvaranja banaka specijalnih imunih ćelija za instant liječenje.

Foto: Shutterstock

Kada su naučnici ubrizgali novu imunu ćeliju u miševe koji su nosili ljudski kancer i sa ljudskim imunim sistemom, otkrili su ohrabrujuće rezultate koji su pokazali da su T-ćelije kod pacijenata sa rakom kože, uništile ne samo karcinom koji je pacijent imao, već i ćelije karcinoma drugih pacijenata u laboratoriji.

Profesor Sewell je rekao da su sada “pravi ljudi” zainteresovani za razvijanje potencijalne nove terapije i da bi napredak moga da se vidi prilično brzo. Tim kaže da bi ispitivanja na smrtno bolesnim pacijentima mogla da počnu u novembru ako novi tretman prođe dodatna laboratorijska bezbjedonosna ispitivanja. “Ovo je zaista uzbudljivo i potencijalno veliki korak naprijed u pristupu imunoterapiji protiv raka”.

Komentarišući studiju, Daniel Davis, profesor imunologije na Univerzitetu u Manchesteru, reako je da je ovo uzbudljivo otkriće koje je otvorilo vrata ćelijskim terapijama koje se koriste za više ljudi. “Nalazimo se usred medicinske revolucije koja koristi moć imunog sistema da se bori protiv raka, ali ne reaguju svi na trenutne terapije i mogu postojati štetne nuspojave,” rekao je.

Profesor Sewell je za kraj rekao da je “tim uvjerljivo pokazao u laboratoriji da ova vrsta imunih ćelija reaguje protiv niza različitih ćelija raka, ali da još uvijek moramo da razumijemo kako tačno prepozaje i ubija te ćelije i kako ne reaguje na normalne i zdrave ćelije”.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Immunology”.

 

Izvor: telegraph.co.uk

Slični članci

Instagram profil „Influencers In The Wild“ otkriva ljude koji su voljni učiniti sve za fotografiju

Ultra magazin

Hrana koju moraš izbjegavati kada si pod stresom!

Ultra magazin

Adidas predstavio teren za američki fudbal od recikliranih boca

Ultra magazin