Ultra Ukusno

Otkrivamo kako prepoznati zrele i slatke lubenice! (Video)

Lubenica nam itekako prija tokom vrelih ljetnih dana, a u 100 grama nalazi se samo tridesetak kalorija. Idealan je izvor vitamina A i C, kalijuma, kao i magnezijuma. Po boji unutrašnjosti lubenice poprilično je lako prepoznati onu sočnu, ipak kada se ova ljetna namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije jednostavno. Za biranje zrele lubenice potrebno je malo sreće, a pomoći će i par jednostavnih trikova.

Foto Flash Food

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju na površini kože, te su vrlo teške. Ona predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svjetlozelene boje, treba izbjegavati, jer su ubrane prije nego što su u potpunosti sazrele. Nemoj kupovati lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Površina lubenice trebala bi biti tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavaj i onu osušene površine, koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepusti drugim kupcima.

Foto Flash Food

Možda ti se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo su one provjereno dobre. Čak 92% lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podigni nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesi ipak onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Pogledaj kako prepoznati sočnu lubenicu i kako je brzinski izrezati za potpuno osvježenje tokom vrelih ljetnih dana.

 

Izvor: Flash Food 

Slični članci

Cocktail preporuka za ljeto: Osvježavajući Bellini

Ultra magazin

Ljetna salata od piletine, tikvica i nektarina!

Ultra magazin

Domaći sladoled sa karamelom i kikirikijem!

Ultra magazin