Ultra Kreativno

Organski jastuci za ugodan san: Pulvinaris made in BiH

Pulvinaris je mostarski brend organskih i stoposto prirodnih jastuka od ljuskice heljde i pira, koji je pokrenula Ana Ljubić. Koliko je punjenje prirodno, toliko je i tkanina organska.  Ukoliko još ne znaš za benefite prirodnih materijala za bolji san, donosimo neke od njih.

Foto: Pulvinaris

Ovakva vrsta jastuka ne dopušta nakupljanje grinja i bakterija. Ova činjenica raduje sve, posebno one s problematičnom kožom koji moraju biti izuzetno oprezni pri izboru jastučnica. Pamuk lakše upija vlagu što ne pogoduje netolerantnoj i dehidriranoj koži. Druga pogodnost tiče se astme i sličnih oboljenja. Astmatičari nemaju pretjerano pozitivna iskustva sa sintetičkim dekama, jastucima, različitim punjenjima i slično. Ovo prirodno punjenje ublažava astmatične simptome.

Takođe, ovakav jastuk ima sedativno svojstvo što bi pogodovalo svima onima koji pate od nesanice i bore se sa lakim snom. Tu su još i djelovanja protiv migrene, glavobolje, hrkanja, problemima s nosnom devijacijom, itd. Nas je zanimalo ponešto o proizvodnji jastuka, pogodnostima, promjenama, ali i opstanku malih preduzetnika u Bosni i Hercegovini, stoga smo razgovarali s vlasnicom brenda Anom.

Kako ste došli na ideju pokretanja brenda i ko čini vaš tim? 

Ana Ljubić: “Ova ideja se razvija iz moje ljubavi prema prirodnim proizvodima i šivanju. Ranije sam radila unikatne cekere i na taj način usavršavala svoje krojačke sposobnosti. Moja prijateljica koja i sama radi prirodne preparate podsjetila me je u jednom našem razgovoru na ove jastuke i ispričala svoje iskustvo vezano za njih. Inspirisana njenom pričom sam krenula u akciju. Željeli smo našem tržištu ponuditi jedan drugačiji proizvod koji je 100% Hercegovac. Svi materijali koje koristimo su iz BiH i proizvod je 100% ručni rad i 100% prirodan. 

Foto: Pulvinaris

Jako teško je bilo započeti ovaj posao s obzirom da smo imali jako malo izvora informisanja. Svi izvori iz kojih sam učila su bili na raznim svjetskim jezicima, pa bi danima sjedila i prevodila svaku riječ sa španskog, turskog, kineskog i drugih. Trud se svakako isplatio. U narednom periodu, u martu, uslijedio je lockdown i to vrijeme smo iskoristili za što bolju pripremu i testiranje jastuka. Nakon izvjesnog vremena smo izašli na tržište sa našim proizvodom sigurni u njegovu kvalitetu i efikasnost. 

U svemu mi pomaže moja porodica i odlično funkcionišemo i kao kolege u našem malom timu. Uskoro planiramo i zapošljavati, jer je potražnja zaista velika.”

Kako teče proces proizvodnje jastuka i koliko je vremena potrebno za izradu? 

Ana Ljubić: “Sam proces proizvodnje jastuka počinje na poljima gdje se sadi heljda i pir. Nakon žetve, žitarice se melju i pri tome ljuskicu odvajamo, a ostatak zrna se samelje za brašno. Nakon toga ljuskice se pročišćavaju i propuhuju. Veoma je važno pravilno skladištenje same ljuskice koja traži kontrolisane uslove. Zatim se skroje futrole koje se pune ljuskicom žitarice. Jastuk se puni kroz malu rupu kako bi bio pun vazduha. Proces punjenja traje oko 30 minuta. Ako uzmemo u obzir i vrijeme potrebno za šivanje, jastuk se otprilike radi sat vremena, bez vremena potrebnog za žetvu i pripremu same ljuskice. Svaki jastuk se puni ručno. Detaljno se pregleda svaka hrpica ljuske i tek onda ju sipamo u jastuk. 

Foto: Pulvinaris

Ljuskice kojima punimo naše jastuke su 100% organski uzgoj, nisu tretirane nikakvim hemikalijama i pesticidima. Heljda i pir se melju na odvojenim mlinovima tako da naši kupci koji imaju teške alergije na pir ili gluten nemaju nikakvu alergijsku reakciju spavajući na jastuku od heljdine ljuskice.”

Koje su prednosti jastuka izrađenih od ljuskica heljde i pira ?

Ana Ljubić: “Jastuci su se pokazali kao odlični za razne tegobe. Prvenstveno mislim da bi svi trebali dati priliku ovakvom jastuku, jer je 100% prirodan, ne sadrži sintetička punjenja od kojih su neka ujedno i opasni alergeni. 

Jastuk punjen ljuskicama pira se pokazao kao broj 1 u rješavanju bolova u vratnoj kičmi koja je popraćena trncima u rukama, obamrlosti ruku i glavoboljom. Rješava nesanice, glavobolju, djeluje sedativno i smanjuje stres. Ima ugodan miris koji nije intezivan, pa i za one koji su senzibilni na mirise ne stvara problem. Jastuk odlično provodi vlagu, pa je izuzetan za osobe koje se znoje u snu, jer znojenje smanjuje na minimum, gotovo da ga nema nikako. Na jastuk se ne nakupljaju grinje i prašina, pa je odličan izbor i za osobe koje imaju alergije na iste. Jastuk proizvodi blago šuškanje koje ne može ometati san. 

Foto: Pulvinaris

Heljda ima slične beneficije. Razlika je u tome da ne provodi vlagu, pa ako se znojite u snu za vas je bolji izbor pir. Odlična je u rješavanju atopijskog dermatitisa, migrena i tenzijskih glavobolja. Takođe je antibakterijska i antialergijska. 

DONAT jastuk za sjedenje je namijenjen svima koji dugo sjede i imaju bolove u donjem djelu kičme. Današnji način života koji je uglavnom sjedilački vremenom stvara određene tegobe koje utiču na kvalitetu života. Donatov unikatan dizajn sa otvorom u sredini ravnomjerno raspoređuje našu težinu po cijelom jastuku dok kičma koja stoji iznad otvora stoji uspravno i nije pritisnuta našom težinom. Olakšanje se osjeti već pri samom sjedanju na jastuk. Donat jastuk je punjen ljuskicama pira, jer je nešto krupnija od ljuskice heljde, pa je i jastuk čvršći. 

Ove jastuke mogu koristiti djeca od 0 mjeseci i sve osobe do najstarije životne dobi. Najbitnija je dobra komunikacija između nas i naših korisnika kako bi našli što bolje rješenje i ono što će im u što krećem roku pomoći kako bi osjetili olakšanje.” 

Kako možemo naručiti proizvode? 

Ana Ljubić: “Naše proizvode možete naručiti putem Facebook stranice Pulvinaris.ba i instagram profila pulvinaris. Takođe, dostupni smo i na kontakt telefon 063973302.

Foto: Pulvinaris

          

    

Autorka teksta: Ana Ageljić

Slični članci

Umjetnik sarađivao sa 60.000 pčela na stvaranju skulpture egipatske kraljice Nefertiti

Ultra magazin

Pronađena stara egipatska slikarska paleta stara 3.400 godina

Ultra magazin

Fotograf podiže svijest o očuvanju lavova prekrasnim fotografijama

Ultra magazin