Ultra Zanimljivo

Ona ima 106 godina, a svira bubnjeve već 80 godina

Legendarna bubnjarka Viola Smith, možda je otkrila tajnu srećnog, dugog i zdravog života: energični bubnjevi i umjereno konzumiranje dobrog vina.
Foto: thinkinghumanity

U dobi od 106 godina Viola je do nedavno aktivno svirala bubnjeve u Cosa Mea bendu pod imenom Forever Young Band: America’s Oldest Act of Professional Entertainers. Violina izuzetno duga karijera obuhvatila je širok raspon moderne muzike od jazza do swinga, rock n ‘rolla i šire.

Viola Smith rođena je 29. novembra 1912. godine na planini Kalvarija u Viskonsinu, bila je jedna od desetoro djece. Cijela porodica je učila svirati klavir, a 1920. godine njihov otac je Violu i njenih šest sestara sastavio u orkestar sestara Smith.

Viola je prvi put zapažena, kada su sestre nastupile na amaterskom satu Major Bowes, radio verziji America’s Got Talent. 1938.godine ona i njena sestra saksofonistkinja Mildred, pokrenule su orkestar za djevojke pod nazivom The Coquettes, koji je nastupao do 1942. godine, kada se Mildred udala. Coquettes je vjerovatno ono po čemu je Smith najpoznatija, sa swing bendom djevojaka, koji je zabilježio nekoliko poznatih swing melodija u prvim danima rata.

Nakon što se preselila u New York, pridružila se okrestru Phil Spitalny’s Hour of Charm, još jednom poznatom orkestru djevojaka. Violina sposobnost da tečno čita muziku, donijela joj je nastupe sa NBC simfonijskim orkestrom, jednim od vodećih orkestara tog vremena.

Nakon što je Viola nastupila za inauguraciju predsjednika Harryja Trumana 1949. godine, ona je formirala svoj vlastiti bend pod nazivom “Viola i njenih sedamnaest bubnjeva”.

Pričajući sa Danom Berretom ranije ove godine, razmišljala je o svojoj karijeri i nježno se sjećala nekoliko drugih legendarnih muzičara, sa kojima je svirala. Viola je takođe podsjetila na svoj članak u časopisu Down Beat, pod naslovom „Dajte odmor ženama muzičarkama!“ koji je napisala na vrhuncu Drugog svjetskog rata.

Pošto je uvijek bila glas žena u muzici, Viola se snažno zalagala za bendove, koji su izgubili muške muzičare u borbi u Evropi, da daju ženama muzičarkama, priliku da ih zamijene. Članak je izazvao debatu o ženskim muzičarkama širom zemlje i predrasudama, koje su mnogi muškarci imali o njima u to vrijeme.

Što se tiče njene dugovječnosti, vjeruje da je vježba cijelog tijela uključena u sviranje bubnjeva, kao i rijetko opijanje, doprinijelo da bude zdrava.

“Ja samo pijem umjereno”, objasnila je Viola u intervjuu. Tata je imao kafanu u svom noćnom klubu u Viskonsinu. Čak je donio i djeci porodično vino. Imali bismo vino uz večeru. Još uvijek pijem vino”.

Foto: thinkinghumanity
Foto: thinkinghumanity
Foto: thinkinghumanity
Foto: thinkinghumanity
Foto: thinkinghumanity

Bravo Viola, inspiracija si mnogima, uživaj i dalje u dobrim ritmovima muzike!

 

Izvor: thinkinghumanity.com

Slični članci

Mladi mjesec 28. oktobra, donosi šokantne promjene!

Ultra magazin

Olimpijske igre 2020. u Japanu – od recikliranih medalja do vozila bez vozača

Ultra magazin

10 slatkih i veselih činjenica o životinjama

Ultra magazin