Ultra Ukusno

Oduševićeš se laganim domaćim Chimichurri umakom

Umak Chimichurri pravi se od svježeg bilja, bijelog luka, sirćeta, čili paprike i maslinovog ulja.

Uživaj u svemu što njime premažeš, a možeš ga koristiti na 100 različitih načina. Pokušaj da ga namažeš na meso, ribu ili povrće. Možeš ga pomiješati i sa tjesteninom ili rižom.

Foto: Inspired Taste

Sastojci:

  • 2 šolje peršuna, zajedno sa stabljikama
  • 3-4 češnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
  • 1 crveni luk srednje veličine, sitno nasjeckan
  • 1 kašičica soli
  • ½ do 1 kašičica sitno nasjeckane čili papričice
  • ½ šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/3 šolje vinskog sirćeta

Postupak:

Sitno nasjeckati peršun, pa dodati u posudu sa bijelim i crvenim lukom, solju, ljutom papričicom, maslinovim uljem i vinskim sirćetom.

Prije posluživanja ostaviti umak da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi. Odličan je kada je svježe napravljen, ali može potrajati nekoliko dana u frižideru.

Prijatno!

 

Izvor: inspiredtaste.com

Slični članci

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin

Probaj ukusne jež kocke

Ultra magazin