Ultra Kreativno

Održiva škola u ruralnoj Indiji slavi lokalni pješčanik

IuteCredit
IuteCredit

Smještena usred pustinje Thar u ruralnoj Indiji, ova niska zgrada ovalnog oblika potpuno je nova održiva škola koju je dizajnirala njujorška arhitektica Diana Kellogg. Djevojčka škola Rajkumari Ratnavati oslanja se na svoj kontekst, i oblik predstavlja, objašnjava Kellogg, “snagu ženstvenosti i beskonačnosti”.

indijska škola
Foto: wallpaper.com

Škola će uskoro postati dio većeg kompleksa održive arhitekture, GYAAN centra, koji će takođe uključivati ​​žensku zadrugu i izložbeni prostor.

Škola je izgrađena od lokalnog, ručno rezbarenog pješčenjaka kako bi se neprimjetno stopila sa svojim pustinjskim pejzažom. Mnoge porodice djevojčica koje će pohađati školu bile su uključene u izgradnju, koja je uključivala samo lokalnu radnu snagu. Tu je napravljen i namještaj od ružinog drveta sa tradicionalnim Charpai pletenim sjedećim garniturama.

IuteCredit
IuteCredit

Oslanjajući se na Jallis, zidove ekrana koji se tradicionalno koriste u regiji za privatnost, škola ima propusne površine koje omogućavaju cirkulaciju zraka, dok stvaraju hlad. U međuvremenu, lokalne drevne tehnike sakupljanja vode maksimiziraju upotrebu kišnice i recikliraju sivu vodu.

skola u indiji
Foto: wallpaper.com

“Efektan dizajn postupak je koji zahtijeva duboko razumijevanje istorije mjesta – njegove kulture, topografije i narodnog jezika”, rekla je arhitektica i osnivačica studija Diana Kellogg. “Željela sam stvoriti zgradu o svjetlosti i zajednici – strukturu koja odjekuje dušom svojih ljudi i prisiljava prirodne energije da njeguju i liječe žene i djevojke.”

Medha – izložbeni i umjetnički prostor s bibliotekom i muzejom – i Ženska zadruga – prostor u kojem će lokalne zanatlije podučavati žene tkanju i tehnikama vezenja iz regije – uskoro će se pridružiti ovoj održivoj školi. Cilj je da kompleks poboljša život lokalne zajednice, u regiji u kojoj ženska pismenost jedva doseže 36%.

skola indija
Foto: wallpaper.com

Projekat je naručila CITTA, neprofitna organizacija koja “podržava razvoj u nekim od ekonomski najozbiljnijih, geografski udaljenih ili marginalizovanih zajednica na svijetu”.

Dopunjavajući potpuno novu zgradu, indijski modni dizajner Sabyasachi Mukherjee kreirao je studentske uniforme. Škola će biti otvorena u julu 2021. godine, i pohađaće je oko 400 djevojčica od jaslica do desete godine.

 

Izvor: wallpaper.com

Slični članci

Kada bi brendovi bili potpuno iskreni…

Ultra magazin

Pariz se pretvara u čarobnu oazu zahvaljujući infracrvenim fotografijama

Ultra magazin

Umjetnik stvara minijaturne scene „Olimpijskih igara u Tokiju“ koristeći zaštitne maske za lice

Ultra magazin