Ultra Inspirativno

Očevi imaju ogroman uticaj na život svojih kćerki

Foto: freepik
IuteCredit
IuteCredit

Znamo da je porodica stub društva, a svakako i stub razvoja svakog pojedinca. I za to postoje i naučni dokazi. Međutim, danas govorimo o ljubavi između oca i kćerke. Ne samo da je djevojčicama lakše da prebrode sve probleme i izazove uz snažnu očinsku figuru u svom životu, nego je dokazano da očevi koji su bliski sa svojim kćerkama imaju ključnu ulogu u daljem emotivnom razvoju svoje djece.

  1. Zašto su očevi toliko važni za emotivni razvoj djevojčica?

Prema istraživanju, djevojčice koje su imale zdrav i blizak odnos sa ocem su kasnije bile iskrenije i otvorenije po pitanju svojih emocija. To im je omogućilo da imaju kvalitetnije odnose sa prijateljima, kolegama i dječacima.

  1. Koji je konkretan doprinos prisustva oca u kćerkinom životu?

Pored emocionalnih faktora, prisustvo oca ima i praktičnu korist. Budući da je otac u porodici često taj koji više zarađuje i osigurava finansijsku stabilnost, djevojčice koje su rasle uz takvog oca, vrlo vjerovatno će izrasti u fnansijski nezavisnu i uspješnu osobu.

  1. Zašto očevi od samog početka moraju biti uključeni?

Prije se dešavalo da brigu o novorođenom djetetu uglavnom vodi majka. Ona je bila domaćica i često jedina zadužena za brigu i razvoj porodice. Ali danas je drugačije. Očevi prisustvuju rođenju djeteta i imaju podjednake obaveze oko podizanja djece. Oni uspavljuju djecu, mijenjaju pelene i prema tome su od samog početka sposobni da razviju blizak odnos sa kćerkama.

  1. Kakvu ulogu mediji imaju u svemu ovome?
IuteCredit
IuteCredit

Iako živimo u modernom i savremenom dobu, postoje mjesta gdje se i dalje smatra da otac ne treba previše da se uključuje u proces podizanja djece, jer to nisu „muška posla“. Tate uvijek treba da se ohrabruju da preuzimaju što više uloga oko svoje djece.

  1. Nismo zaboravili mame

Drage mame, mislimo da ne treba posebno da vam skrećemo pažnju, vi ste podjednako važne. Vaš uticaj na djecu je ogroman. Ukoliko možete sa partnerom biti tim i zajedno učestvovati u odgoju mališana, to je odličan osnov da odgojite jednu snažnu i stabilnu osobu.

 

Izvor: relrules.com

Slični članci

Joga u krevetu!

Ultra magazin

Pročitaj ove citate da se osjećaš srećno i zahvalno

Ultra magazin

8 najvećih zabluda o psihoterapiji

Ultra magazin