• Home
  • Ultra Ukusno
  • Nutricionisti tvrde da podgrijani ostaci tjestenine sadrže “manje ugljikohidrata i kalorija”
Ultra Ukusno

Nutricionisti tvrde da podgrijani ostaci tjestenine sadrže “manje ugljikohidrata i kalorija”

Zamisli da možeš uživati u tjestenini bez ugljikohidrata i kalorija? Pa, snovi se očito ostvaruju.
Unsplash

Ispada da, zapravo unosimo manje kalorija i ugljikohidrata kada jedemo ostatke tjestenine, zahvaljujući procesu nazvanom retrogradnost.

Možda nećeš moći uživati u svježe pripremljenom, ali ako se tijesto (i riža!) ohladi, mijenja strukturu u onu koja je čini zdravijom za nas.

Prvo, važno je znati šta je otporni škrob. Čuli smo iznova i iznova kako su ugljikohidrati loši, ali to se odnosi na rafinisane ugljikohidrate poput hljeba i tjestenine.

Otporni škrob je vrsta vlakana koja se sastoje od ugljikohidrata koji odolijevaju probavi – otuda i njegovo ime – i opterećuju naše tijelo napornim radom da ga pretvori u energiju.

Zbog toga se metabolizam ubrza. Hrana poput graha i zelenih banana prirodno sadrži ove škrobove.

Tjestenina
Unsplash

Ali prema nutricionistkinji Erin Palinski-Wade, jedan od načina stvaranja otpornog škroba je za vrijeme retrogradnosti, kada se kuhana hrana hladi.

“Kada se škrob zagrijava, oni gube svoju izvornu strukturu i kada se ohlade, stvaraju novu koja formira otporni škrob”, kaže Erin.

“Škrobovi poput bijele riže i tjestenine, kada se ohlade nakon kuhanja, povećavaju otporni škrob koji dopušta da se probavi manje ugljikohidrata i kalorija.”

Ako se pitaš koliko dugo trebaš ostaviti da se hrana ohladi, istraživanje je pokazalo da je 24 sata najefikasnije.

Istraživači su uporedili svježe kuhanu bijelu rižu, kuhanu bijelu rižu koja se hladila na sobnoj temperaturi 10 sati, te kuhali bijelu rižu koja se hladila tokom 24 sata, a zatim je ponovno zagrijali.

Poslednja opcija je pokazala da sadrži viši otpornog škroba i “značajno snižen glikemijski indeks” kod odraslih koji su učestvovali u kliničkoj studiji.

Sada možeš osjećati manje krivice zbog podgrijavanja ostataka!

 

Izvor: popsugar.com

Slični članci

Galette sa jabukama

Ultra magazin

Kesten cheesecake idealan za jesen!

Ultra magazin

5 namirnica za blistavu kožu

Ultra magazin