Ultra Zanimljivo

Nova vrsta plastike koja se razgrađuje u vodi

Problem plastičnog zagađenja se gomila već decenijama, a pronalaženje načina za njegovo rješenje postalo je pitanje od najvećeg prioriteta. Milioni tona plastike se proizvode širom svijeta svake godine, a polovina njih su predmeti za jednokratnu upotrebu i ostaju u prirodi stotinama godina. Sharon Barak, inženjerka hemije iz Izraela, našla je način da smanji period plastičnog propadanja od vijekova do minuta.

Foto: Instagram/tamamo_tetsuya

Sharon Barak je napustila fabriku za proizvodnju plastike gdje je radila, kako bi pomogla svijetu u borbi protiv zagađenja.

U svakodnevnom životu svi koristimo plastične predmete, a sada je vjerovatno nemoguće zamisliti život bez njih. Ali konvencionalna plastika nije ekološki prihvatljiva i kada se odbaci može ostati u prirodi decenijama, pa čak i vijekovima, što predstavlja prijetnju i za životinje i za ljude.

Prema riječima stručnjaka, prosječno vrijeme za biorazgradnju je 50 godina za plastične čaše, 200 godina za slamke i 450 godina za plastične boce. Sharom Barak je postavila cilj da napravi proizvod koji će izgledati i funkcionisati kao plastika, i rastopiti se u vodi, a da istovremeno ne narušava prirodu. I ona je to uradila!

Sharon i njen tim proveli su dosta vremena miješajući mnogo različitih komponenti, dok konačno nisu pronašli pravu formulu. „Lažna“ plastika koju je Sharon napravila sastoji se od 100% ekoloških materijala koji se lako rastvaraju u vodi i postaju dio prirode.

Foto: Sharon Barak/Facebook

Proizvod je tako siguran i prirodan, da možeš i piti njegov vodeni rastvor. Ako vrećica napravljena od ovog proizvoda slučajno uđe u okean, ona će postati dio njega samo u nekoliko minuta, ne predstavljajući prijetnju morskim životinjama, za razliku od obične plastične vrećice.

Osim toga, ovom novom izumu nije potreban razrađen proces za recikliranje. Kada koristiš neku stavku, a više ti nije potrebna, možeš je jednostavno baciti u odvod. Kao što je navedeno na web stranici tima, ni proces proizvodnje nije tako komplikovan – regularna mašina za izradu plastičnih vrećica može se prilagoditi kako bi se proizveo ovaj inovativni proizvod za zaštitu okeana.

Sharon vidi ogroman potencijal u ovoj biorazgradivoj plastičnoj zamjeni koju je razvila. Može se koristiti za pakovanje hrane, proizvodnju boca i sve druge svrhe za koje se koristi uobičajena plastika. Sharon i njen tim naporno rade kako bi predstavili svoj izum svijetu, i vjeruju da će masovna proizvodnja eko-prijateljske „lažne“ plastike učiniti svijet boljim mjestom za život.

 

Izvor: brihghtside.me

Slični članci

Psiholozi tvrde da sve više mladih smatra da imaju pravo na privilegije

Ultra magazin

Zalutali mačak je u vatrogasnoj stanici pronašao svoj dom i svi ga obožavaju!

Ultra magazin

Pospane pčelice – nešto najljepše što ćeš danas vidjeti!

Ultra magazin