Ultra Moderno

Nova veganska koža napravljena od recikliranog cvijeća

Bivši inženjer stvorio je vegansku kožu od recikliranog cvijeća. Ova inovativna alternativa pravoj koži, privukla je pažnju luksuznih marki, ali i Ujedninjenih nacija.
Foto: livekindly.co

Ankit Agarwal i naučnica Saumya Srivastava nisu se oduvijek bavili proizvodnjom veganske kože. 2018. godine pokrenuli su Kanpur Flower Cycle Private Limited, malu kompaniju koja  je pravila tamjan od ostataka cvijeća iz hramova i tako su jedan dan primjetili “gusti, vlaknasti” materijal koji nastaje iz neiskorištenih vlakana cvijeća.

“Tekstura je bila veoma slična koži, posebno elastičnost i izdržljivost, i tako smo počeli istraživati”, rekla je Srivastava. Kompanija sakupi oko 2,7 tona cvijeća svaki dan. Cvijeće se razvrstava po vrsti i po laticama – koje se koriste za pravljenje kože i zatim se ručno mrvi. Preostali zeleni dio se koristi za ekološko đubrivo, koje se takođe proizvodi u tvornici.

Foto: medium.com/ @jnovogratz

Isto kao i kravlja koža, ovaj materijal je svestran. Može da se koristi za proizvodnju torbica, cipela, odjeće ili bilo kog drugog proizvoda. 2019. godine ovaj materijal je dobio nagradu za održivost koju Ujedinjene nacije dodjeljuju svake godine, a takođe je privukla pažnju modne industrije.

Foto: livekindly.co

“Svi žele održivu alternativu životinjskoj koži, a postoji mali broj kompanija u svijetu koji može da ponudi tu alternativu. A one kompanije koje mogu, proizvod koji nude nije postigao tu suptilnost i osjećaj materijala kao naš proizvod”.

Kompanija već sarađuje sa tri neimenovane italijanske luksuzne marke. Sve tri kompanije kreiraju kompletne linije proizvoda od veganske kože i spremaju se da lansiraju proizvode u cijelom svijetu.

 

Izvor: livekindly.com

Slični članci

Novi trend koji je zavladao internetom

Ultra magazin

Razmišljaš o šiškama? Pronađi inspiraciju među poznatim ličnostima

Ultra magazin

Kako da napraviš najbolju masku za kosu od kokosovog ulja

Ultra magazin