Ultra Zanimljivo

Nova revolucionarna kontraceptivna pilula

Tim naučnika sa Američkog univerziteta MIT i bolnice Birgham su u procesu testiranja i kreiranja nove kontraceptivne pilule koja se polako oslobađa u organizmu i koju bi korisnici uzimali samo jednom mjesečno.
Foto: MIT / Tifanny Hua

Kombinujući tehnologiju oralnih kontraceptivnih sredstava i dugotrajnijih mogućnosti kontrole rađanja poput dijafragme, pilula polako oslobađa hormone koji ostaju u digestivnom traktu 21 dan prije nego što napuste tijelo.

Osim što je pogodnija opcija od dnevnih kontraceptiva, naučnici se nadaju da će nova pilula biti efikasnija metoda za kontrolu rađanja, jer se efikasnost dnevne pilule smanjuje, ako se ne uzima svakodnevno i ako korisnici nisu dosljedni u isto vrijeme.

Shutterstock

Naučnici su izvršili prva ispitivanja nove piliule na svinjama prošle godine i objavili su rezultate najnovije studije u Science Translational Medicine, 04. decembra.

Iako preliminarna ispitivanja obećavaju, naučnici kažu da će proći najmanje par godina pije nego što pilula postane dostupna za širu upotrebu.

Nova pilula dolazi u želatinskoj kapsuli koja se rastvara u stomaku ostavljajući silicijsku zvijezdu da se odmota i ostane u tijelu tokom čitavih 29 dana hormonalnog ciklusa. Dok se nalazi u stomaku daje stalnu dozu levonorgestrela – istog hormona koji se koristi u pilul za jutro poslije i određenih dijafragmi.

Foto Lyndra Therapeutics

Prema MIT-u, prethodna istraživanja su pokazala da ljudi bolje pamte da uzmu lijek kada se radi o sedmičnoj ili mjesečnoj dozi nego kada moraju da uzimaju lijek svaki dan.

Naučnici se nadaju da će nova pilula koja bi se uzimala na mjesečnom nivou povećati vjerovatnoću da se korisnici sjete da je redovno uzmu i na taj načinn povećati efikasnost.

 

Izvor: insider.com

Slični članci

Fotografije pokazuju kako izgledaju turističke atrakcije širom svijeta tokom pandemije

Ultra magazin

Nauka kaže da bi kupanje prije spavanja moglo biti ključno za sjajan san

Ultra magazin

Srećan Međunarodni dan piva! Nazdravi uz omiljeni Jelen!

Ultra magazin