• Home
  • Ultra Moderno
  • Nova kolekcija Alexandera McQueena crpi inspiraciju iz prirode i prošlosti
Ultra Moderno

Nova kolekcija Alexandera McQueena crpi inspiraciju iz prirode i prošlosti

Dizajnerka Sarah Burton imala je za cilj usporiti vrijeme sa kolekcijom koja je crpila inspiraciju iz prirode i prošlosti.
WWD/Rex/Shutterstock

Za svoju reviju Alexander McQueen, na Paris Fashion Week-u, dizajnerica Sarah Burton željela je usporiti vrijeme.

Nakon terenskog izleta u Irsku, Burton i njen tim skicirali su ugroženo cvijeće, izvezli crteže u čipku i konstruisali prilagođeno odijelo. „Mnogo industrija tkanina u ovoj zemlji je ugroženo, tako da je bila ideja da se uhvate stvari prije nego što nestanu“, rekla je dizajnerka.

Estrop + Getty Images

Posjeta tima Irskoj i kolaborativni projekat u kome je čitav studio zajedno radio kako bi pretvorili skice u tkanine, „bio je proces usporavanja vremena”. “Toliko je buke u svijetu, svi toliko žure, da se svi stalno osjećamo kao da nemamo vremena. A vezenje traje dugo. Dakle, ove sezone je trebalo da imamo trenutak da mi kao zajednica budemo sami sa svojim mislima i razmislimo, a ne da slušamo bilo koga drugog.“ Na kraju revije Burton je povela čitav svoj dizajnerski tim na modnu pistu.

Estrop + Getty Images

Burton se pridružuje brojnim etiketama visoke mode, uključujući Chloé koja je ove sezone razbila modni tabu tako što je revidirala prethodne kolekcije kako bi osporila shvatanje da je moda odbačena. Finalna haljina kolekcije modelirana je po izgledu koji je na pisti predstavljen prošle sezone. Prerađivanje je bilo „simbol života“, rekla je Burton.

Peter White + Getty Images

Jaka ramena, McQueenov zaštitni znak, bila su oštrih linija na krojenim odijelima ili istaknuta na haljinama s četvrtastim dekolteom renesansnog stila. Najspektakularnije su bile cvjetne haljine – ne cvjetne u tradicionalnom smislu, već velike svjetne skulpture napravljene od svilene organze.

Alessandro Lucioni / Gorunway.com
Alessandro Lucioni / Gorunway.com
Alessandro Lucioni / Gorunway.com
Alessandro Lucioni / Gorunway.com

 

Izvor: theguardian.com

Slični članci

Stilistkinja Gigi i Belle Hadid navodi 5 predmeta koje bi svi trebali imati u ormaru

Ultra magazin

Potpuno bijele kombinacije iz modnih kolekcija za proljeće 2020

Ultra magazin

Torbice od recikliranih materijala koje su osvojile Instagram

Ultra magazin