Ultra Moderno

Nike predstavio “svemirske” održive patike

Klimatska kriza ulazi u sve sfere života, i moda je jedno od njih. Nike predstavlja kolekciju Space Hippie napravljenu sa sopstvenim svemirskim smećem, pretvarajući fabričke otpadne materije u udobne i moderne održive patike. Svaki detalj od četiri modela Space Hippie, od izbora materijala do proizvodnih metoda i pakovanja, odabran je uzimajući u obzir njihov uticaj na životnu sredinu.
Foto: nike.com

Gornji dio patika je kreiran od tkanine koja se zove “Space Waste Yarn”, 100 reciklirani materijal koji uključuje plastične flaše, majice i ostatke tkanine. U kombinaciji sa drugim elementima, tkanina koja čini gornji dio je 90% recikliranog sadržaja po težini. Za amortizaciju, se upotrebljavaju ostaci iz proizvodnje Vaporfly 4% i ZoomX pjene na način da se koristi otprilike polovina CO2, koja se koristi za pjene koje su tipične za Nike.

Foto: nike.com
Foto: nike.com

Proizvod “Space Hippie” predstavljen je kao artefakt budućnosti. “Avagardan je i buntovno optimističan”, rekao je John Hoke, direktor dizajna. “Space Hippie je takođe ideja koja pokušava da otkrije kako maksimalno iskoristiti materijal, energiju i ugalj.”

Foto: nike.com

“Vjerujemo da je budućnost proizvoda da postane cirkularan,” rekla je podpredsjednica održivog dizajna. “Treba da mislimo na kompletan proces: kako dizajniramo, kako radimo, kako ga koristimo, kako ga ponovo koristimo i kako eliminišemo otpad na svakom koraku. To su osnove cirkularnog mentaliteta”.

Foto: nike.com

“Space Hippie” utjelovljuje ideju da dizajneri imaju pravo i odgovornost za rješavanje problema. Rješava veliki i složeni problem na nježan način. Kao karijera koja ruši prepreke, inovacija bi svima nama trebala pružiti dobru dozu inspiracije.

 

Izvor: arquitecturaydiseno.es

Slični članci

Novi trend koji je zavladao internetom

Ultra magazin

Razmišljaš o šiškama? Pronađi inspiraciju među poznatim ličnostima

Ultra magazin

Kako da napraviš najbolju masku za kosu od kokosovog ulja

Ultra magazin