• Home
  • Ultra Moderno
  • New York Fashion Week se vraća sa društveno distanciranim i digitalnim revijama
Ultra Moderno

New York Fashion Week se vraća sa društveno distanciranim i digitalnim revijama

Posljednji put svijet je pratio New York Fashion Week u februaru 2020. Kupci, urednici i influenseri sjedili su rame uz rame, gledajući modele kako hodaju pistom u najnovijim kolekcijama. Nakon pojave korona virusa i mjera bezbjednosti, New York Fashion Week se vratio, ali izgleda sasvim drugačije.

Rodarte

Za sezonu proljeće 2021. godine, samo nekoliko dizajnera organizuje revije uživo, poput Jasona Wua, i strogo se pridržavaju smjernica koje je postavio guverner New Yorka. Drugi se odlučuju za unaprijed snimljene ili virtualne prezentacije.

Jeenah Moon for The New York Times

Gotovo da nema poznatih street style izdanja, nema snimaka iza kulisa, a vrlo je malo modnih pista. Da li je ovo novo normalno? Samo će vrijeme pokazati. Ali za sada, ovako izgleda New York Fashion Week.

Jason Wu

Jason Wu bio je jedan od rijetkih dizajnera koji je uživo predstavio kolekciju socijalno distanciranoj grupi od 30 gostiju. Uz pomoć Lowea stvorio je pejzaž nalik Tulumu, zajedno s pijeskom, biljkama i vijugavom pistom. Kolekcija je uključivala lagane siluete – od midi haljina u svijetlo žutoj do kobaltno plavih kratkih hlača.

Mike Coppola/Getty Images Entertainment/Getty Images

Dizajner je pokazao niz laganih maksi haljina spremnih za toplo vrijeme i odijela u smjelim, svijetlim nijansama narandžaste i žute boje.

Jason Wu
Jason Wu
Jason Wu
Jason Wu
Jason Wu

Ulla Johnson

Ulla Johnson je vladajuća kraljica boemskog stila, a ove sezone vodi nas u Japan, čak i ako je to samo virtuelno putovanje. Johnson se u svojim kreacijama referira na ceremonijalnu haljinu i tradicionalne japanske zanatske tehnike – uključujući šibori bojenje, ručno tkanje i boro patchwork – u kombinacijama koje stapaju strukturu s nježnijim krojevima. Puno je heklane pletenine i laganih teksas komada, kao i kaskadnih volana u romantičnim kreacijama koje ipak ne napuštaju urbanu senzibilnost. Poruka je jasna: bez obzira gdje živimo ili kako živimo, lijepa haljina uvijek je dobrodošao prijedlog.

Ulla Johnson
Ulla Johnson
Ulla Johnson
Ulla Johnson
Ulla Johnson

Adeam

Iako bi Hanako Maeda u septembru obično bila u New Yorku, dizajnerka je sa porodicom bila u karantinu u Tokiju. Kolekcija Adeam za proljeće 2021. bila je, dakle, mnogo globalnija: snimljena uživo u Japanu i puštena gotovo na vrijeme za New York Fashion Week.

Adeam

Maeda u svoje odjevne predmete obično ulijeva neke elemente svog naslijeđa. Ali ove sezone sve se vrtilo oko ljetnog vremena u Japanu, prikazanog kroz lan i pamuk, tkanine koje se tradicionalno koriste za izradu jukata – kimono za toplo vrijeme koji se nosi na ljetnim festivalima i toplim izvorima. Te su se kreacije pojavile u bezbroj oblika, od laganih haljina do pantalona sa širokim nogavicama. Njima se pridružio i japanski krep i pamučni poplin, koji su korišteni za stvaranje konvertibilnih (i udobnih) dnevnih komada. U svijetu pandemije u kojem su dizajneri izazvani da diktiraju šta će klijentela opsjednuta trenerkama obući idućeg proljeća, čini se da Maeda ima odgovor: lagane, prozračne siluete bez napora – u nadahnutoj paleti nježno plavih, kamel, bijelih i narandžastih tonova.

Adeam
Adeam
Adeam
Adeam

Ralph Lauren

Prvog dana New York Fashion Weeka, Ralph Lauren angažovao je Chance the Rappera za digitalni nastup u  reperovom rodnom gradu Chicagu. Odjeven od glave do pete u ovaj brend, Chance je isporučio dinamičan set, unaprijed snimljen, a zatim je emitovan na njegovim i društvenim kanalima brenda.

Harlem’s Fashion Row

Harlem’s Fashion Row proslavio je 13. godišnju nagradu za stil prvog dana NYFW-a, s temom “Black Is The New Black”, u znak proslave crne kreativnosti u svim kategorijama. S obzirom na smjernice socijalnog udaljavanja, cijeli događaj je unaprijed snimljen i digitalno predstavljen.

Harlem’s Fashion Row

Slični članci

Dijana Tepšić – Prozračan makeup sa Avon proizvodima

Ultra magazin

Marko Feher: “Svoj cijeli život tragam za identitetom, ovo je bio logičan slijed”

Ultra magazin

Modni trendovi 70-tih koji su ponovo aktuelni

Ultra magazin