• Home
  • Ultra Kreativno
  • NEM Dubrovnik Meets Zagreb: Objavljen konkurs za najbolji televizijski scenario
Ultra Kreativno

NEM Dubrovnik Meets Zagreb: Objavljen konkurs za najbolji televizijski scenario

Otvorene su prijave za TV Writing Contest 2020, konkurs za najbolji scenario koji će se održati u sklopu NEM Dubrovnik Meets Zagreb. Ovaj središnji događaj Adria regije fokusiran na TV industriju će se održati od 9. do 11. decembra 2020. u Zagrebu.

Za učestvovanje na TV Writing Contestu iskustvo u pisanju scenarija nema presudnu ulogu – dobrodošle su prijave bez obzira na to je li riječ o autoru s dugogodišnjim iskustvom ili kreativcu koji prvi put raspisuje svoju ideju. Važna je samo motivacija za predstavljanje svojih zamisli, i to vodećim ljudima TV industrije koji su u potrazi za svježim idejama.

Jedna od prošlogodišnjih članica žirija Anna Rohde-Seyfried, Creative Executive u Beta Filmu, impresionirana je konkursom: „TV Writing Contest pruža rijetku priliku u kojoj pisci mogu direktno i u opuštenoj atmosferi upoznati producente, distributere i agente, što nije uvijek tako jednostavno. Njihove će scenarije ocjenjivati iskusni profesionalci koji svojom povratnom informacijom projekat mogu odvesti na novi nivo.“

Tokom premijernog prošlogodišnjeg izdanja, istakli su se brojni kreativci kao što su zagrebački producent Matej Merlić i scenaristica Daria Keršić, ujedno pobjednici TV Writing Contesta, ali i finalisti Agnė Šerpytytė iz Litve, Martichka Bozhilova iz Bugarske te polufinalista Aron Horvath Botka iz Slovenije, čiji su projekti zainteresovali njemačku produkcijsku kompaniju Beta Film.

Zainteresovanost kuće Beta Film za hrvatsku produkciju, projekte i kreativce pokazuje partnerstvo, predstavljeno na ovogodišnjem Berlinale International Film Festivalu, sa zagrebačkom produkcijskom kućom Drugi plan poznatoj po serijama Novine i Uspjeh.

 Kako TV Writing Contest može unaprijediti karijeru scenariste?

Prijava je moguća u jednoj kategoriji, svoj scenario možeš prijaviti pod Scripted series (drama, triler, kriminalistika, komedija, fantasy i naučna fantastika) ili Unscripted format (nagradna igra, factual reality, reality show ili dokumentarna serija).

Anna Rohde-Seyfried prošlogodišnje je radove opisala kao zabavne za čitanje, ali teške za ocjenjivanje: „Prijave su bile na visokom nivou, relevantnih tema te snažnih i autentičnih likova, s cjelovitim pristupom prepunim kreativne energije.“

Uz Beta Film prošle su godine pristigle radove ocjenjivali Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Rai, Keshet International, ZigZag Productions, CineLink Industry Days, Joyrider, Midpoint, Rocliffe, Screencraft i Black Nights Film Festival, a mnogi od njih ponovo će biti u ulozi žirija i ove godine.

Prilikom ocjenjivanja, žiri je usredotočen na tri kriterija: ideja, pisanje i monetizacija. Uz povratnu informaciju, vrijedne kontakte i priliku za daljnji razvoj ideje, ovogodišnja tri najbolja takmičara će osvojiti i novčanu nagradu: nagrada za treće mjesto je 1000 €, drugoplasirani osvaja 2000 €, a pobjednik čak 5000 €.

Više informacija o TV Writing Contestu, procesu prijave scenarija i ovogodišnjem žiriju pronađi na službenoj mrežnoj stranici NEM Dubrovnik Meets Zagreb.

Slični članci

Vodič za profesionalnu fotografiju

Ultra magazin

Animacija koja promoviše pozitivne navike korištenja vode u Australiji

Ultra magazin

Pobjednici nagrada Drone za 2020. godinu pokazuju zapanjujuću novu perspektivu našeg svijeta

Ultra magazin