• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu
Ultra Zanimljivo

Naučnici su stvorili mentol bombon koji istovremeno izbjeljuje zube i obnavlja zubnu caklinu

IuteCredit
IuteCredit

Ubrzo ćemo možda moći kupiti mentol bombon koji obnavlja zubnu caklinu, dok istovremeno izbjeljuje zube, zahvaljujući timu istraživača.

Freepik

Tim Univerziteta u Washingtonu priprema se za pokretanje kliničkih ispitivanja pastile koja sadrži genetski inženjerirani peptid ili lanac aminokiselina, zajedno sa ionima fosfora i kalcijuma, koji čine gradivne dijelove zubne cakline. Peptid je izveden iz amelogenina, ključnog proteina u stvaranju zubne cakline, krunice zuba. Takođe je ključan za stvaranje cementa, koji čini površinu korijena zuba.

Svaka pastila taloži nekoliko mikrometara nove cakline na zube putem peptida, koji je stvoren da se veže za oštećenu caklinu kako bi je popravio, a da ne utiče na meko tkivo usta.

IuteCredit
IuteCredit

Novi sloj takođe se integrira s dentinom, živim tkivom ispod površine zuba. Dvije pastile dnevno mogu obnoviti caklinu, dok jedna dnevno može održavati zdrav sloj. Pastila – koja se može koristiti poput mentol bombona – očekuje se da bude sigurna za upotrebu i odraslih i djece.

Prema riječima profesora Mehmeta Sarikaye, vođe tima, istraživači su razgovarali o komercijalnim aplikacijama s potencijalnim korporativnim partnerima.

Pastila stvara novu caklinu koja je bjelja od onoga što proizvode trake ili gelovi za izbjeljivanje zuba. Ima još jednu izrazitu prednost: konvencionalni tretmani za izbjeljivanje oslanjaju se na vodikov peroksid, sredstvo za izbjeljivanje koje može oslabiti zubnu caklinu nakon duže upotrebe. Budući da zubna caklina ne može spontano ponovo da se obnovi, osnovni dentin može biti izložen, a rezultati se kreću od preosjetljivosti do šupljina ili čak bolesti desni. Pastila, s druge strane, jača, obnavlja i štiti zube.

Iako fluor može ojačati i zubnu caklinu, on je ne obnavlja aktivno. Takođe se razrjeđuje relativno brzo, a njegova ukupna efektivnost u velikoj mjeri ovisi o marljivoj oralnoj higijeni. Istovremeno, pastila se takođe može koristiti zajedno sa fluorom, rekao je dr. Dogan. Fluor može biti u vrlo niskoj koncentraciji, dodao je on – oko 20 posto onoga što se nalazi u većini fluoridnih pasta za zube.

“U kliničkom ispitivanju imamo tri cilja”, rekao je profesor Sarikaya. „Prvo, efikasnost. Drugo, dokumentacija. Treće, benčmarking – vidjeti kako se efekat izbjeljivanja uspoređuje sa postojećim komercijalnim tretmanima.” Istraživači su već testirali pastilu na izvađenim zubima ljudi, svinja i pacova.

Tim takođe planira razviti srodne proizvode za upotrebu u stomatološkim ordinacijama, rekao je dr. Dogan, očekujući da ova faza ispitivanja započne u martu ili aprilu. “Svaka studija trajaće dvije sedmice, a očekujemo da će ova ispitivanja trajati najviše tri mjeseca”, rekao je. Tim takođe razvija zubnu pastu za upotrebu bez recepta, ali nije utvrdio raspored njenog uvođenja.

Pored toga, istraživači istražuju gel ili otopinu s inženjerskim peptidom za liječenje preosjetljivih zuba.

Ovaj problem proizlazi iz slabosti cakline koja čini dentin i živce ispod njega osjetljivijim na vrućinu ili hladnoću. Najčešći proizvodi koji su trenutno na tržištu mogu staviti sloj organskog materijala na zub i umrtviti nervne završetke kalijum-nitratom, ali olakšanje je samo privremeno. Peptid, međutim, problem trajno rješava na njegovom izvoru jačanjem cakline.

Slični članci

Popino prase – noćna mora za kućne ljubimce

Ultra magazin

Veliki horoskop za avgust!

Ultra magazin

Šta nam donosi Venera u Djevici – planeta ljubavi, zabave, ljepote i novca

Ultra magazin