• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta da limitiraju upotrebu mesa i mliječnih proizvoda
Ultra Zanimljivo

Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta da limitiraju upotrebu mesa i mliječnih proizvoda

Naučnici pozivaju vlade zemalja svijeta, da ograniče potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kako bi se spriječio štetan uticaj klimatskih promjena na zdravlje građana i na planetu. Više od 60 različitih naučnika iz 11 zemalja svijeta, potpisalo je otvoreno pismo vladama, pozivajući funkcionere širom svijeta, da limitiraju količine mesa i mliječnih proizvoda u bolnicama, vrtićima i školama, te da ishranu baziraju na voću, povrću, koštunavim plodovima i žitaricama.
Foto: unsplash

Profesor Pete Smith sa univerziteta Aberdeen, vodeći autor izvještaja UN-ovog tijela o klimatskim promjenama, pokrenuo je kampanju za otvoreno pismo funkcionerima zemalja svijeta, kako bi se stvorila budućnost, koja je korisna za zdravlje građana, ali i za planetu.

“Smanjena konzumacija mesa i mliječnih proizvoda je najhitniji i najbitniji način u borbi protiv klimatskih promjena. Mesna i mliječna industrija je odgovorna za visok nivo emisija stakleničkih gasova i uništavanja i krčenja šuma na planeti, zbog uzgoja stoke za prehrambenu industriju”, navodi Smith.

Foto: unsplash

Greenpeace je izvijestio, da je životinjska poljoprivreda odgovorna za 60% emisija iz poljoprivrede, te da bi se globalna temperatura smanjila u odnosu na 1,5 º C, svijet mora smanjiti potrošnju mesa i mliječnih proizvoda za više od pola, do 2030. godine.

Rejes Tiado, službenik za odnose s javnošću Greenpeace-a je rekao: “Funkcioneri zemalja svijeta, bi trebali učiniti sve što je u njihovoj moći, da stvore zdravu budućnost za svoje građane i za planetu”.

Foto: unsplash

“Smanjenjem velike potražnje za mesom, zemlje i gradovi mogu napraviti ogromnu razliku po pitanju njihovog otiska ugljika i destilacije.” Jedna od privh mjera može biti da se meso i mliječni proizvodi, prestanu služiti u školama, vrtićima i bolnicama.

Mnoge zemlje i gradovi su već usvojili mjere za maksimalno smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda, kako bi snizili stopu emisije stakleničkih gasova i unaprijedili zdravlje stanovnika i zaštitili planetu.

Foto: unsplash

Gradsko vijeće New Yorka, na primjer sprovodi rezoluciju 238, prema kojoj će škole prestati služiti meso. U gradu je takođe uveden program bez mesa u 1.700 javnih škola.

U okrugu Lille, škole u Francuskoj, koja služi oko 14.000 obroka dnevno, provodi jedan obavezan vegeterijanski jelovnik jednom sedmično još od 2014. godine.

Foto: unsplash

Prošle godine, Veracruz, druga po veličini država u Meksiku, pokrenula je program koji zahtijeva da sve škole uvijek služi veganske obroke ponedeljkom.

Univerzitet u Cambridge-u od 2016. godine je smanjio 33% emisiju ugljikovog dioksida po kilogramu hrane, kako bi stvorio zdraviju budućnost za građane i planetu.

Foto: unsplash

Izvor: totallyveganbuzz.com

Slični članci

Savjeti za zdravu i blistavu kožu

Ultra magazin

Ovo su čarobne prednosti biotina za tvoj organizam…

Ultra magazin

Toksična okruženja čine ljude nezadovoljnim, a posao neuspješnim!

Ultra magazin