Ultra Zanimljivo

Naučnici otkrivaju da djeca trebaju provoditi vrijeme među drvećem

IuteCredit
IuteCredit

Drveće je ključno za naše zdravlje – ono osigurava kiseonik, koji udišemo. Osim toga, drveće može imati veliki uticaj na zdravlje pojedinca, mentalno i fizički. Nova studija objavljena u časopisu “Nature Sustainability”, otkrila je da su djeca u dobi od 9 do 15 godina, koja su provodila značajno vrijeme u okruženju zelenila i drveća imala bolje kognitivne koristi za napredniji razvoj mozga.

Foto: Pexels

Studija je pratila 3.568 učenika u Londonu. Studija je pratila kognitivne performanse i mentalno zdravlje, tokom ranih adolescentskih godina. Djeca koja su provodila vrijeme u šumskim područjima, pokazala su poboljšane kognitivne performanse i bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka, koji nisu često posjećivali šumu i prirodu bogatu drvećem. Rezultati su pokazali, da drveće može biti moćan zdravstveni faktor za djecu, dok se razvijaju i rastu.

Foto: Pexels

Druge studije su pokazale, da je zeleno okruženje veoma koristno za djecu, ali i odrasle. Nalazi nove studije pokazuju, da drveće može biti važan faktor, koji doprinosi ovim zdravstvenim prednostima. Priroda i zelenilo mogu unaprijediti moždane ćelije ili izazvati promjene u amigdali, koja reguliše emocije. Drveće može umiriti naš um.

Foto: Pexels
IuteCredit
IuteCredit

Ono što je sigurno, da pristup zelenim površinama može biti od koristi svima i da ih treba što više uključiti u urbano planiranje, arhitekturu i dizajn prostora.

Izvor: mymodernmet.net

 

Slični članci

Šta najčešće kupujemo na osnovu našeg horoskopskog znaka?

Ultra magazin

Pun mjesec u Ribama 20. septembra poručuje – Zaboravi logiku, mašta i intuicija su glavne

Ultra magazin

Ovo su najvjerniji horoskopski znakovi u ljubavi

Ultra magazin