Ultra Zanimljivo

Naučnici otkrili da mirisanje ruzmarina može povećati memoriju za 75%

Ruzmarin je divna biljka sa dugom tradicijom korištenja. Ima bezbrojne upotrebe u kuhinji i biljnoj medicini.
Foto: unsplash

Da li znaš da je ruzmarin povezan sa poboljšanjem pamćenja još od antičkih vremena? Istina je, a od posljednjeg dijela elizabetanske ere do ranog romantizma čak se spominje kao biljka sjećanja. U šekspirovom Hamletu, Ofelija kaže: „Tu je ruzmarin, to je za sjećanje.“

Takođe se koristio kao simbol sjećanja tokom vjenčanja, ratnih komemoracija i sahrana u Evropi i Australiji. Ožalošćeni u starim vremenima nosili bi ga kao broš, spavljivali kao tamjan ili bacali u grobove kao simbol sjećanja na umrle.

Čini se da je ova tradicija zapravo daleko drevnija i ima svoje porijeklo u arapskom svijetu srednjeg vijeka, koji je u velikoj mjeri napredovao u nauci. U Henry Lyteovom djelu „Niewe Herball“ iz 1578. godine, engleskoj verziji francuskog Rembert Dodoensa, pisalo je: „Arabijanci i njihovi nasljednici, fizičari, kažu da ruzmarin poboljšava sjećanje i unutrašnja čula, i obnavlja govor.“

Foto: unsplash

Zbog te naizgled ezoterične asocijacije, ruzmarin je ponekad bio pretvaran u neku vrstu biljnog amuleta, stavljen ispod jastučnica, ili se jednostavno mirisao kao buket, a vjerovalo se da bi ruzmarin na ovaj način mogao spriječiti noćne more.

Ono što je fascinantno je da je nekoliko naučnih istraživanja pronašlo zapažene rezultate efekata koje ruzmarin ima na pamćenje.

Uloga esencijalnih ulja ruzmarina u aromaterapiji, kao agensu koji promoviše mentalnu jasnoću, potvrđena je istraživanjem Mossa, Cooka, Wesnesa i Ducketta (2003) u kojem je inhalacija eteričnog ulja ruzmarina značajno poboljšala performanse sveukupne kvalitete memorije.

Foto: unsplash

Drugo istraživanje koje su sproveli Mark Moss i Lorraine Oliver sa Univerziteta Northumbria, Newcastle, je identifikovalo 1,8-cineola (jedinjenje u ruzmarinu) kao agens koji je potencijalno odgovoran za raspoloženje.

Dalja istraživanja koje su sproveli Mark Moss i njegov tim, otkrila su poboljšanje memorije do nevjerovatnih 75% od difuzije eteričnog ulja ruzmarina.

Sada, ako pitaš „Kako je to uopšte moguće da aroma može poboljšati pamćenje?“ – pa, to je veliko pitanje. Evo fascinantnog citata iz jednog od naučnih radova koji se pominju: „Isparavajuća jedninjenja (npr. Terpeni) mogu ući u krvotok putem sluznice nosa. Terpeni su mali organski molekuli koji lako mogu preći krvno-moždanu barijeru i stoga mogu imati direktne efekte u mozgu, tako što djeluju na receptorske lokacije ili enzimske sisteme.“

Foto: unsplash

Terpeni su primarne komponente eteričnih ulja i često su snažnog mirisa, odgovorni za raznoliku lepezu prirodnih aroma. Takođe je pronađeno da 1,8-cineol ulazi u krvotok sisara nakon udisanja ili gutanja.

Hm, možda bi trebalo probati? U svakom slučaju, ruzmarin se vrlo lako uzgaja u kućnom vrtu, pa zašto da ne.

 

Izvor: herbs-info.com

Slični članci

Ženama u Japanu zabranjeno nošenje naočala na poslu!

Ultra magazin

11.11.2019 – najmoćniji dan u godini da ostvariš više

Ultra magazin

“Jaja od leda” prekrila plažu u Finskoj

Ultra magazin