Ultra Zanimljivo

Naučnici objašnjavaju šta se dešava našem tijelu kada hodamo bosonogi

Kada smo zadnji put hodali bosi? Kad smo zadnji put uživali u šetnji na suncu? „Uzemljenje” je drevna praksa, koju su ljudi koristili za povezivanje sa Zemljom. Biti blizu Zemlje, pomaže ti da dobiješ njenu energiju. Možda izgleda kao blesav metod, ali sigurno pomaže. Hodanje bez obuće, može ti pružiti mnogo prednosti.

Foto: Pexels

Snaga Zemljine energije

Planeta Zemlja ima svoje energetsko polje, a 1952. godine W.O. Schumann, njemački fizičar i profesor na Univerzitetu u Minhenu, pokušao je pronaći dokaze, koji su mu potrebni da bi stvorio svoje hipoteze.

Schumann je koristio činjenicu, da kada sfera leži unutar druge sfere, one stvaraju električnu napetost. Zemlja je negativno nabijena sfera postavljena u pozitivno nabijenu ionosferu, a napetost između njih stvara naboj. Prema njegovim riječima, Zemlja ima frekvenciju od 10Hz.

Foto: Pexels

Godine 1954. Schumann se pridružio Herbertu Konigu i utvrdio da je tačna frekvencija 7,83 Hz. Danas je poznata kao Schumannova rezonanca.

Zemlja ima neograničenu zalihu slobodnih i mobilnih elektrona. Površina je električno provodljiva, a globalni atmosferski električni krug, zadržava svoj negativni potencijal.

Foto: unsplash

Suština „uzemljenja“

Uzemljenje opisuje kontakt sa Zemljinim površinskim elektronima, kroz bosonoge šetnje ili provodne sisteme, koji donose energiju iz zemlje u tijelo.

Foto: Pexels

Testiranje

Zemljini elektroni imaju moć da ublaže bolove, poboljšaju san, slabu krv, smanje upale i stres, te smanjuje nivo kortizola. Ovo takođe, može pomoći u liječenju bolova u mišićima, dok istovremeno poboljšava parasimpatičke sisteme, (protok krvi, disanje, oksigenaciju krvi i puls).

U ovim istraživanjima, ispitanici su hodali bosi na otvorenom, a neki su bili spojeni na uzemljene provodne uređaje. Većina ispitanika je poboljšala svoje parasimpatičke reakcije, u roku od pola sata.

Ostala istraživanja potvrđuju, da ovo ima blagotvoran efekat u liječenju osteoporoze, regulacije glukoze i štitne žlijezde. K. Sokal i P. Sokal, kardiolog i neurohirurg u Poljskoj, proveli su niz istraživanja, koristeći bakreni vodič u kontaktu sa Zemljom. Prema njima, to može uticati na fiziološki odgovor.

Foto: Pexels

Ishod

  1. Osteoporoza

Stručnjaci su koristili bakarnu ploču nanesenu na donje ekstremitete, provodljivom žicom pričvršćenom na štap za uzemljenje izvana. Imali su poboljšanje u toku noći, a njihova koncentracija minerala i elektrolita, bila je mnogo bolja. Njihovi nivoi kalcijuma i fosfora u urinu i krvi su takođe bili niski.

  1. Bolesti štitne žlijezde

Ispitanici sa dijagnozom problema sa štitnom, imali su smanjenje slobodnog trijodotironina i povećanje slobodnog tiroksina i hormona štitne žlijezde, nakon jedne noći.

Foto: unsplash

Ostale pogodnosti

Dr. Jonathan Kaplan, specijalista za stopala i gležnjeve i hirurg u Ortopedskom institutu Hoag, dao je još neke pogodnosti u vezi između uzemljenja i stopala:

  1. Dobro pozicioniranje stopala
  2. Bolja ravnoteža
  3. Bolja tjelesna svijest o okolini (zato se maloj djeci ne preporučuje da nose cipele, kada nauče da hodaju)
  4. Poboljšana mehanika stopala jača i usklađuje koljena, bokove i jezgru
  5. Sprečavanje pretjeranih pokreta stopala i skočnih zglobova, što daje dovoljno snage i stabilnosti
  6. Niži rizik od buniona, čekića i drugih problema
  7. Jače noge i donji dio leđa

Uradi pravu stvar, hodaj što više bosonog/bosonoga ovog ljeta!

 

Izvor: healthyfoodhouse.com

Slični članci

Srećan Međunarodni dan piva! Nazdravi uz omiljeni Jelen!

Ultra magazin

Merkur je u Lavu spremi se da budeš u centru pažnje!

Ultra magazin

Izbjegavaj ove greške ako pokušavaš da izgubiš kilograme

Ultra magazin