• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Naučna istraživanja potvrđuju, tajna odgoja je emocionalna inteligencija djece
Ultra Zanimljivo

Naučna istraživanja potvrđuju, tajna odgoja je emocionalna inteligencija djece

Prirodno je da roditelji žele da im djeca budu uspješna i sretna. Zato toliko roditelji podstiču svoju djecu da marljivo uče i savladaju vrijedne vještine. Ali, naučna istraživanja sugerišu da bismo se možda svi trebali manje fokusirati na IQ, a više na EQ, jer u tome je i tajna odgoja srećne i uspješne djece.

Foto: Pexels

Istraživanja pokazuju, da ne samo da je na emocionalnu inteligenciju lakše uticati, nego na urođenu inteligenciju, već je i nevjerojatno vrijedna za uspjeh u karijeri i sreću u životu naše djece. Jedno je istraživanje utvrdilo, da veći EQ dovodi do većeg uspjeha u karijeri, a drugo je pokazalo da su emocionalne vještine važnije za uspjeh i sreću u životu od same inteligencije.

Foto: Pexels

Laela Stone, porodična terapeutkinja nudi jednostavne, ali snažne savjete koje roditelji mogu koristiti, kako bi svojoj djeci pomogli da razviju visoku emocionalnu inteligenciju kod djece. “Djeca ne mogu biti ono što ne mogu vidjeti”, kaže ona.

Laela Stone napominje, da roditelji uglavnom imaju 2 načina da se nose s negativnim osjećajima svoje djece. Neki, suptilno ili ne tako suptilno, tjeraju svoju djecu da potisnu tugu i bijes, da sakriju “negativna osjećanja” poput nezadovoljstva, tuge, frustracije, straha, ljutnje, bijesa, plača. Dok neki roditelji uče i podstiču djecu da se emotivno izraze i pokažu svoja osjećanja kakva god da ona jesu, dajući svojoj djeci prostora za razgovor i napredak, kroz njihove negativne emocije.

Foto: Pexels

Kako ova 2 pristupa djeluju dugoročno? Nije iznenađujuće da ono što naučimo kao dijete, obično nastavimo praktikovati i kao odrasli ljudi. Tako djeca koja nauče potiskivati ​​negativne osjećaje, mogu odrasti u odrasle ljude koji svoje negativne emocije utapaju u alkoholu, depresiji, anksioznosti, nezadovoljstvu, razačaranosti, neispunjenosti. Dakle, sve to što kao djeca nisu mogli da ispolje od emocija, to se nagomila i dovodi do nesretnog života, kao odrasle osobe.

Tajna odgoja djece, koja razumiju tuđe i svoje osjećaje i saosjećaju s njima, jeste pružiti svojoj djeci prostor i mogućnost da razumiju i izraze vlastite osjećaje. Ako ih saslušamo da čujemo šta je njihova frustracija, tuga, nezadovoljstvo, strah, bijes, ljutnja, naučićemo ih kako da se kasnije u životu, nose sa emocijama s kojima će se susretati u svakodnevnom životu u ponašanju i odnosu sa partnerom, prijateljem, saradnikom, porodicom.

Foto: pexels.com

Možda još važnije, shvatiće da je način da se reaguje na sopstvene negativne emocija i emocije drugih ljudi razumijevanje i djelovanje kroz emocije. Dakle kada je dijete tužno, frustrirano, bijesno, ljutito, savjet roditeljima je da ga ne pokušavaju “popraviti” ili potisnuti te emocije kod djeteta. Umjesto toga, tada dijete treba saslušati, zagrliti, zamoliti ih da nam ispričaju sve o svojim osjećanjima, koja ih u tom trenutku muče.

Konstruktivno to je definicija emocionalne inteligencije, a kako čitav niz istraživanja pokazuje, da ove vještine emocionalne inteligencije, neće samo učiniti djecu emocionalno izbalansiranom i sretnijom, već će im pomoći i da napreduju na polju uspjeha i sreće, a to je mnogo bolje, nego da se roditelji fokusiraju isključivo na uspjeh postignut intelektom u smislu odličnih ocjena u školi, upisa na dobar fakultet i poziciju, fukciju na poslu, zanimanja i slično.

Izvor: inc.com

Slični članci

Jysk se obavezao na 100% uvođenje održivog pamuka do kraja 2024.

Ultra magazin

Novi HT ERONET leteći internet možeš ponijeti gdje god ti treba

Ultra magazin

Veliki horoskop za mart!

Ultra magazin