Ultra Popularno

Natalie Portman o veganskoj ishrani: “Osjećam se snažno”

Ako mijenjaš kravlje mlijeko za ovseno ili piletinu za slanutak, onda znaš da je prehrana na biljnoj bazi nadmašila status “hir” i da je sve popularnija (2016. godine bilo je 540.000 vegana u Velikoj Britaniji, u odnosu na procjenu iz 2006. od 150.000). A osoba koja se kune u veganski način života je glumica Natalie Portman.

DANIELE VENTURELLI/GETTY IMAGES

Glumica je od djetinjstva vegetarijanka, a na potpuno veganstvo je prešla nakon što je pročitala knjigu pod nazivom Eating Animals koju je napisao američki romanopisac Jonathan Safran Foer. “Bila sam potpuno izmijenjena”, rekla je za Women’s Health. “Promijenio se moj pogled na svijet.”

Toliko, zapravo, da je producirala film istog imena 2018. godine. Film se fokusira na uticaj industrije uzgoja životinja i njihovih prava. Portman želi naglasiti da u 2019. godini postoje mnogi putevi u životni stil koji podrazumijeva manje životinjskih proizvoda i svi su validni.

“Jedna od prednosti je činjenica da je veganstvo postalo fleksibilnije. Ne morate to shvatiti kao potpuni identitet, i mali dio koji ćete učiniti će vam pomoći”, kaže ona. “Čak i jedan obrok koji se bazira na biljnoj ishrani jednom dnevno ili jednom sedmično čini veliku razliku”, objašnjava ona.

Govoreći o svom tijelu i samopouzdanju, glumica kaže: “Osjećam se snažno”.

Foto: Getty Images
Evo kako ona održava svoje snažno tijelo:

1. Vježbanje

Vježbanje je važno, ali s užurbanim rasporedom i dvoje djece mlađe od 10 godina, “teško je”, priznaje Natalie. “Trčim možda tri puta sedmično”, kaže ona. “Kad trčim punih sat vremena … to mi se čini kao meditacija.”

U potrazi za smirenošću, Portman praktikuje girotoniku – disciplinu sličnu pilatesu, koja uključuje principe kretanja iz yoge, plesa, gimnastike, plivanja i tai chi-ja.

2. Njega kože

Njega usmjerena na kožu takođe je jako izražena u njenoj wellness rutini. “Zaista sam imala sreće što ima toliko divnih novih proizvoda koji su u skladu sa etičkim kodeksima”. Kada je riječ o etičkim brandovima, ona je velika obožavateljka britanskog brenda Pai. “Volim njihove organske, hidratantne kreme koje se proizvode bez okrutnosti prema životinjama”.

3. Fokus

Kada je u pitanju zdravlje i wellnes, glumica pokušava da ne radi previše stvari u isto vrijeme. “Ako se fokusiram na jednu stvar, smanjujem stres”, kaže ona. “Pojednostavljivanje – radite samo jednu stvar.”

Slični članci

Olivia Colman se transformiše u kraljicu Elizabetu II u novoj sezoni The Crown

Ultra magazin

Simbol Londona na No Sleep Festivalu: Fabric slavi jubilej u Beogradu uz Bicep i Mind Against!

Ultra magazin

Slađana Zrnić: Najveći neuspjeh je nikad ne pokušati, ali ponekad treba znati i stati

Ultra magazin