Ultra Zanimljivo

NASA potvrdila da je naša planeta danas zelenija nego prije 20 godina

Dobra vijest za našu planetu, NASA je potvrdila da je Zemlja zelenija nego što je bila prije 20 godina.
Unsplash

Tokom protekle dve decenije, NASA pažljivo prati Zemljino zelenilo koristeći dva satelita i otkrila je da su Kina i Indija dvije zemlje kojima možemo zahvaliti za povećanje zelenila. To uglavnom proizlazi iz ambicioznih kineskih projekata sadnje drveća, kao i intenzivne poljoprivrede u obje zemlje.

Istraživanje takođe pokazuje da sada ima više od dva miliona kvadratnih milja površine zelenila godišnje, u poređenju sa ranim 2000-ima, što pokazuje povećanje od 5%.

“Kina i Indija čine jednu trećinu ozelenjavanja, ali sadrže samo 9 posto površine planete pokrivene vegetacijom – što je iznenađujuće otkriće, s obzirom na opšta saznanja o degradaciji zemljišta u brojnim zemljama zbog prekomjerne eksploatacije”, rekao je Chi Chen iz Odjeljenja za Zemlju i životnu sredinu na Univerzitetu u Bostonu, Masačusets, u novoj studiji NASA-e.

NASA Earth Observatory

NASA je prvo vjerovala da su za porast zelenila Zemlje zaslužne klimatske promjena, ali nakon intenzivnog istraživanja, otkrila je da je to uglavnom zahvaljujući ljudima.

Sa povećanjem plastičnog zagađenja i zabrinjavajućim promjenama u našoj klimi, često mislimo da je nemoguće da naša planeta postane mjesto koje je zelenije nego što je bilo prije dvije decenije. Međutim, ova nova studija pokazuje da naša ulaganja u očuvanje okoline itekako pomažu našoj planeti.

Slični članci

Upoznaj simpatični dvojac – Veseli Casper i mrzovoljni Romeo

Ultra magazin

Donosimo 10 neodoljivih fotografija beba životinja

Ultra magazin

Prvi pun mjesec 2021. učiniće da se osjećamo ultra dramatično

Ultra magazin