Ultra Kreativno

NASA omogućava besplatno preuzimanje hiljade fotografija iz svemira

U nastojanju da se javnost angažuje, ali i da ostane transparentna o svojim aktivnostima, NASA ima ogromnu arhivu fotografija i videa dostupnih na internetu.

NASA

Bez obzira da li si ljubitelj astronomije ili jednostavno gledaš u zvijezde, postoji mnogo materijala koji bi mogli da te zanimaju. Najbolji dio je – sve je dostupno za preuzimanje (sve dok se ne koristi komercijalno)! Bez obzira da li želiš da istražiš arhive NASA-inih istorijskih misija ili da uhvatiš korak sa onim što se trenutno dešava, imaš mnogo materijala za istraživanje.

NASA

Postoji više načina da se krećeš kroz NASA-inu kolekciju medija. Generalno, postoji spremište za medije u kojem možeš pretraživati ​​po ključnim riječima i filtrirati slike, video i audio. Dragulji uključuju zapanjujuće fotografije Mliječnog puta koje je preuzeo Hubble teleskop, astronauti poput Edvarda Vajta – koji je bio prvi američki astronaut koji je hodao u svemiru – na misijama, i nevjerovatne fotografije Saturna snimljene tokom istorijske misije Kasinija.

NASA

Još više sadržaja možeš naći u Foto-dnevniku Laboratorije za mlazni pogon. Ovdje je moguće pogledati najnovije fotografije snimljene na različitim misijama koje su u toku. Takođe možeš pogledati fotografije vezane za pojedinačne planete. Ako zaista želiš da istražiš našu planetu, web-lokacija Visible Earth je katalog NASA-inih fotografija i animacija vezanih za Zemlju. I naravno, pojedinačne stranice misija će imati svoje vlastite medijske biblioteke, što znači da je prilično lako vidjeti šta Juno Probe ili InSight Lander trenutno rade.

NASA

I, kao da to nije dovoljno, NASA ima i materijal dostupan na drugim platformama. NASA na računu Commons na Flickru ima preko 3.000 komada medija bez ograničenja autorskih prava, pružajući uvid u sve, od obuke astronauta do portreta NASA-ine elite kao što je Mary Jackson, prva crnkinja inženjer.

 

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Ova biorazgradiva vrećica je pravo rješenje za očuvanje planete!

Ultra magazin

Proglašeni najbolji projekti i agencije Adriatic regije

Ultra magazin

Kako postati profesionalni freelancer?

Ultra magazin