Ultra Zanimljivo

Naša omiljena sobna biljka Sanseveria i 4 savjeta za njenu brigu

Snake plant ili Sanseveria su jake, elastične, izdržljive, moćne i elegantne sobne biljke, koje se lako održavaju. Cvijeće u kući, sobne biljke imaju moć čarobne transformacije tvog životnog ili radnog prostora i čine ga živahnijim, prirodnijim i svježijim. Najbolje sobne biljke su one koje su jednostavne za održavanje. Jedna od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka je Sanseveria ili Snake plant. One su pustinjske biljke i vole toplinu i suhu zemlju, što ih čini savršenom biljkom za zatvorene prostore i ljude koji nemaju mnogo vremena za brigu i njegu biljaka. U nastavku saznaj 4 ključna savjeta za brigu o Sanseveria ili Snake plant biljci.

Instagram/lezio.it

Ne zalijevaj previše

Budući da je to pustinjska biljka, ne zahtijeva mnogo zalijevanja i ne voli mokru zemlju. Kada zalijevaš zemlju ove biljke, koristi mjeru male čašice za rakiju i to će biti dovoljno vode za 10 – 15 dana, jer ove biljke ne vole previše vode. Kada zalijevaš nemoj zalijevati blizu lišća i korijena, nego okolo po zemlji u saksiji.

Drži ovu biljku na toplom

Ne drži biljku na hladnom, neugrijanom prostoru, jer ne podnosi hladnoću i propuh. Ne podnosi niske hladne temperature, zato je to unutrašnja, a ne vanjska biljka.

Foto: Pexels

Promijeni joj zemlju po potrebi, ako preraste saksiju ili je zemlja prevlažna

Ovim biljkama obično nije potrebno posebno gnojivo, jer su jake, izdržljive i otporne biljke. Možeš joj promijeniti zemlju jednom godišnje ili je presaditi u veću saksiju. Neka zemlja bude suvlja, kao za kaktuse.

Drži biljku na indirektnom svjetlu

Ovim biljkama nije potrebna direktna sunčeva svjetlost. Nemoj biljku držati u totalnom mraku, ali ne moraš je držati na direktnom svjetlu, ona podnosi i mračnije prostorije.

Slični članci

Da li magnezijum može biti lijek za anksioznost i depresiju?

Ultra magazin

Kako spavati bolje tokom toplih ljetnih noći?

Ultra magazin

Jednostavne jutarnje navike za jačanje metabolizma

Ultra magazin