• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • NASA će ti dobro platiti ako dizajniraš svemirski toalet, prijavi se na konkurs!
Ultra Zanimljivo

NASA će ti dobro platiti ako dizajniraš svemirski toalet, prijavi se na konkurs!

Imaš li ideju za vrhunski svemirski toalet? NASA traži novi dizajn za svemirski toalet. NASA se priprema na povratak na Mjesec do 2024. godine i treba pomoć u razvoju novog toaleta. NASA je objavila poziv, tražeći nove ideje za vrhunski svemirski toalet. Pobjednik u izazovu kreiranja svemirskog toaleta, mogao bi osvojiti 35.000 američkih dolara za vrhunski inovativni koncept.

Foto: NASA

Iako se svemirski toaleti već koriste, napravljeni su samo za mikrogravitaciju. Mikrogravitacija je kada u prostoru postoji bestežinska sposobnost, a NASA-in tehničar za toalete, već se pobrinuo za taj problem. Ali, novi toaleti moraju biti u mogućnosti, da rade i u mjesečevoj gravitaciji. Lunarna gravitacija iznosi otprilike jednu šestinu Zemljine gravitacije, tako da se naš otpad malo drugačije kreće po Mjesecu.

Osim što ima novu funkciju toaleta, kako u mikrogravitaciji, tako i u lunarnoj gravitaciji, mora se pridržavati niza strogih specifikacija. Novi toalet, mora imati masu manju od 15 kilograma Zemljine gravitacije, zauzimati volumen ne veći od 0,12 metara kubnih, trošiti manje od 70 W struje, raditi sa razinom buke manjom od 60 decibela (ne glasnije od prosječnog ventilatora) i mora biti namijenjen i ženama i muškarcima.

Foto: NASA

Mike Interbartolo, menadžer projekta za Lunar Loo Challenge u odjelu NASA-e kaže: “Radujemo se što ćemo vidjeti, šta ljudi mogu smisliti i tako doprinijeti različitim perspektivama. NASA radi na dizajniranju novih svemirskih toaleta, kako bi smanjila i pojednostavila postojeće toalete, ali potrebne su nove ideje ljudi, koji bi mogli riješiti probleme, koristeći nove i drugačije pristupe, umjesto tradicionalnog avio inženjerstva”.

Ovaj NASA izazov i poziv za dizajniranje svemirskog toaleta, traje do 17. 08. 2020. godine. Ako imaš dobru inovativnu ideju za dizajn svemirskog toaleta, informiši se više na NASA stranici i prijavi se na konkurs!

Srećno!

Izvor: cnet.com

Slični članci

Ovo su čarobne prednosti biotina za tvoj organizam…

Ultra magazin

Toksična okruženja čine ljude nezadovoljnim, a posao neuspješnim!

Ultra magazin

Da li psi ipak vide u boji?

Ultra magazin