Ultra Popularno

Naomi Campell danas puni 50. godina

22. maja 1970. godine rođena je Naomi Campbell, jedna od prvih crnih modela koja je ušla u istoriju i uspjela da sruši barijere rasne diskriminacije, a čak je i dobila nadimak boginja od ebanovine. Kćerka plesačice sa Jamajke, nikada nije upoznala svog biološkog oca, a odrasla je sa bakom, jer je majka radila u inostranstvu. Veoma često je pripisivala svoju emocionalnu nestabilnost (koja joj je donjela mnogo problema sa zakonom, neželjene naslovne stranice i probleme sa drogom) ovoj porodičnoj situaciji.
Foto: MIKE MARSLAND

Devedesetih godina bila je sastavni dio ultra poznatih supermodela zajedno sa Christy Turlington, Claudiom Schifer i Cindy Crawford, popevši se na sam vrh modne industrije. Osim mode ostavila je trag u svijetu filma i muzike. Emotivni život joj je bio buran, ali nikada se nije udala, i nema djece – što je, kako je izjavila, ostala neispunjena želja. Sada puni 50 godina i još uvijek ostavlja bez daha svaki put kada prošeta modnom pistom. Prelistaj sa nama stranice uzbudljivog života ove zaista posebne žene.

Foto: DANIEL SIMON+GETTY IMAGES

Sa samo 8 godina pojavila se u muzičkom videu za pjesmu “Is this Love” Bob Marleya. Dvije godine kasnije počela je da se bavi baletom na Akademiji scenskih umjetnosti u Londonu. Modni agenti su je sasvim slučajno otkrili dok se šetala ulicama Londona.

“Prišla mi je jedna žena i pitala me da li sam ikada razmišljala da postanem manekenka. To je bila Beth Boldt, direktorica modne agencije. Moja prvobitna reakcija je bila šok i nevjerica. Majka je željela da ostanem u školi i završim sa ispitima, ali ja sam htjela da uradim stvari na svoj način, tako da sam nakon par sedmica otišla da se vidim s Beth sama i bez majčine dozvole. Kada sam došla, napravili su mi frizuru, našminkali su me i fotograisali u školskoj uniformi. Na kraju, majka je pristala da budem manekenka uz uslov da ne utiče na ocjene i da moram da završim školu,” ispričala je u intervjuu za The Guardian.

Foto: POOL ARNAL/PAT+GETTY IMAGES

Uskoro su došle modne revije za najpoznatije kreatore kao što su Versace, Valentino i Balmain. Devedesetih godina bila je dio fenomena supermodela: bile su prave zvijezde koje su zarađivale milione, dizajneri su ih obožavali i svi su željeli da budu kao one.

Foto:. RON GALELLA+GETTY IMAGES

Zajedno sa Christy Turlington i Lindom Evangelistom formirala je “Trojstvo” zahvaljujući uniji koju je postigao poznati fotograf Steven Meisel. Iz tog perioda je veže veliko prijateljstvo sa Kate Moss sa kojom i dalje dijeli važne trenutke i zabave na šik destinacijama kao što je Ibiza.

DAVE BENETT+GETTY IMAGES

U više navrata je radila revije za poznatu marku donjeg rublja Victoria´s Secret, ali nikada nije bila dio poznatih “Viktorijinih anđela” Zašto? Kako je sama objasnila, odbila je stalni posao za Victoria´s Secret, jer nisu mogli da priušte njen vrtoglavi honorar. Nema sumnje da je prava modna diva…

Foto: EVAN AGOSTINI+GETTY IMAGES
Foto: JASON NEVADER+GETTY IMAGES

Kao mnoge njene kolegice, Naomi se oprobala u svijetu muzike i filma. Izlet u muzičke vode uključuje učestvovanje u video spotovima velikih zvijezda kao što su George Michael i Michael Jackson. Međutim, to joj nije bilo dovoljno i 1994. godine snimila je pjesmu “Love and Tears”. Pojavila se i u par filmova kao što je Miami Rhapsody u kojem glume Sarah Jessica Parker i Antonio Banderas.

Nažalost nije samo poznata po svom velikom talentu. Svi smo čuli priče o njenom nezgodnom temperamentu i napadima koje su doživjeli njeni lični asistenti. Avio kompanija British Airways joj je doživotno zabranila ulazak u njihove avione, zbog incidenta na Londonskom aerodromu kada je zbog izgubljenih kofera udarala i pljuvala policajce. Sve ovo je završilo na sudu, sa kaznama i bezbrojnim satima dobrotvornog rada – ne trebamo ni reći da je dobrotvorni rad obavljala obučena u Dolce&Gabbana.

Foto: GTRES-JASON DECROW

Ljubavni život joj nije bio ništa manje buran od profesionalnog. Bokser Mike Tyson, glumci Robert de Niro i Sylvester Stallone, muzičar Eric Clapton i Adam Clayton, plesač Joaquín Cortés i magnati Flavio Briatore i Vladislav Doronin, samo su neki od njenih sentimentalnih partnera. Nikada se nije udala i prije više godina je priznala da joj je velika želja da postane majka.

Foto: STEPHANE CARDINALE – CORBIS+GETTY IMAGES

Davno se povukla sa modnih pista, ali u specijalnim prilikama se pojavi kao zvijezda revija. Tako smo je mogli vidjeti 2017. godine kada je učestvovala u reviji posvećenoj Gianni Versace-u zajedno sa Claudiom Schiffer, Carlom Bruni, Helenom Christensen i Cindy Crawford.

Foto:VENTURELLI+GETTY IMAGES

Prije manje od godinu dana zatvorila je reviju Saint Laurenta tokom Pariske sedmice mode ispred Eifelovog Tornja obučena u savršen crni smoking sa šljokicama.  Obe revije su ušle u anale modne industrije kao istorijski momenti.

Foto: PASCAL LE SEGRETAIN+GETTY IMAGES

Sretan rođendan Naomi!!!

Slični članci

Katy Perry prozvala ‘popularnu zabludu’ o porodiljskom odsustvu

Ultra magazin

Emilia Clarke kaže da su joj 2 teška životna iskustva pomogla da se nosi s pandemijom COVID-19

Ultra magazin

Pogledaj zapanjujuće, rijetke fotografije mlade kraljice Elizabete

Ultra magazin