• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Nakon što su muškarci u Španiji dobili pravo na roditeljski dopust, htjeli su manje djece
Ultra Zanimljivo

Nakon što su muškarci u Španiji dobili pravo na roditeljski dopust, htjeli su manje djece

U martu 2007. godine, Španija je uvela nacionalnu politiku kojom se većini novih očeva daju dvije sedmice potpuno plaćenog očinskog dopusta. Politika se pokazala izuzetno popularnom, jer je 55% muškaraca koji su ispunjavali uslove u prvoj godini, odlučilo da ode na plaćeni dopust. Iznos dopusta koji je pokriven programom udvostručen je 2017. godine i proširen na pet sedmica 2018. godine, uz dodatna povećanja koja se očekuju od danas do 2021. godine.

Foto: Unsplash

Ekonomisti koji proučavaju efekte prvobitne politike iz 2007. godine ispitali su šta se desilo porodicama koje su imale djecu, neposredno prije i nakon početka programa, te su pronašli razlike u ishodima. Dok su muškarci koji su ispunjavali uslove za roditeljski dopust jednako tako ostali na radnom mjestu kao i muškarci koji nisu imali pravo, bili su više uključeni u brigu o djeci nakon povratka na posao, a i njihovi partneri su češće ostali u radnoj snazi. U tom smislu, čini se da je program učinio ono čemu su se kreatori politike nadali.

Međutim, neočekivano, istraživači su takođe otkrili da porodice koje imaju pravo na očinstvo imaju manje šanse da imaju djecu u budućnosti. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Public Economics, ekonomisti Lídia Farré sa Univerziteta u Barceloni i Libertad González sa Univerziteta Pompeu Fabra procjenjuju da su dvije godine kasnije roditelji koji su imali pravo na novo uvedeni program, imali od 7%  do 15% manju vjerovatnoću da će imati još jedno dijete, nego roditelji koji su propustili ove pogodnosti. Iako se razlika raspršila dalje u budućnost, čak i nakon šest godina, roditelji koji su imali pravo na odsustvo imaju još manje vjerovatnoće da će ponovo imati dijete.

Kao što autori ističu, nemoguće je izvući široke zaključke iz ovog posmatranja jedne tačke podataka u jednoj zemlji. Korelacija nije uzročna veza, i moguće je da su drugi faktori teži od očinskog dopusta za porodične preferencije muškaraca. (Globalna finansijska kriza, na primjer, pogodila je Španiju u punoj snazi oko godinu dana nakon što je politika uvedena.)

“Postoji nekoliko razloga zbog kojih bih oklijevao da vjerujem da bi se isti učinci mogli primijeniti i na drugim mjestima”, rekao je David Evans, ekonomista u Centru za globalni razvoj. „U Španiji, skoro nijedan muškarac nije polagao očinski dopust prije polise, a to je skočilo na više od polovine muškaraca nakon reforme. U isto vrijeme, muškarci u Španiji su željeli više djece nego žene. To nije bio slučaj u mnogim drugim evropskim zemljama.”

 

Izvor: qz.com

Slični članci

Poznate statue širom svijeta nose maske

Ultra magazin

Veganska ishrana može da pomogne u sprečavanju pandemija

Ultra magazin

Kako pozirati pred kamerom zna ovaj popularni psić

Ultra magazin