Ultra Popularno

Najpopularnije filmske adaptacije knjiga

IuteCredit
IuteCredit

Svi smo čuli frazu: “Samo ću pričekati film.” Ali, ima nešto posebno što se dogodi kada se sudare svjetovi knjiških moljaca i ljubitelja filma. Kada naslov uspije biti najčitaniji, a onda postati i najgledaniji film, to je istinski znak bogatih priča i zadivljujućih likova.

Summit Entertainment

Harry Potter

Knjiga: Harry Potter i filozofski kamen, J. K. Rowling, objavljena 1997. godine, a praćena sa šest romana.

IuteCredit
IuteCredit

Filmovi: Osam filmova baziranih na sedam fantastičnih romana zaradilo je 7,7 milijardi dolara na globalnoj kino blagajni. Osmi film, Harry Potter i darovi smrti: 2. dio, koji je 2011. zaradio 1,3 milijarde dolara, filmska je adaptacija knjige s najvećom zaradom u istoriji.

Jurassic Park

Knjiga: Jurassic Park, autor Michael Crichton, objavljena 1990.

Filmovi: Režiser Steven Spielberg prilagođavao je voljene romane za velika platna od ranih dana svoje karijere, počevši od Ralja. Ali  njegova adaptacija “Jurassic Park” 1993. godine dospijela je na listu najgledanijih. Film je lansirao čitavu franšizu, koja se sastojala od dva direktna nastavka i ponovo pokrenute trilogije Jurassic World. Ispostavilo se da su dinosauri jednaki velikim brojevima na blagajni, jer je pet filmova zaradilo 4,8 milijardi dolara. Treći film Jurassic World je trenutno u proizvodnji, a nakon objavljivanja zasigurno će iznos preći granicu od 5 milijardi dolara.

Sumrak

Knjiga: Sumrak, Stephenie Meyer, objavljen 2005. godine, a praćen sa pet romana.

Filmovi: Velike tinejdžerske zvijezde? Da. Razdragana romansa? Da. Elementi fantazije? Naravno. Kada je prvi film lansiran 2008. godine, nije bilo sigurno hoće li to biti hit, ali ispostavilo se da je vampirski ljubavni film upravo ono za čim je publika žudjela. Originalni film lansirao je Kristen Stewart i Roberta Pattinsona u svjetske zvijezde. Prva četiri romana (Meyer je nedavno objavila Midnight Sun) adaptirani su u pet filmova, podijelivši tada posljednji roman na dva filma. Filmska serija zaključena je 2012. godine s konačnim iznosom od 3,3 milijarde dolara zarade na kino blagajnama.

Igre gladi

Knjiga: Igre glad, Suzanne Collins, 2008. godine, a nakon ove su slijedila još dva romana.

Filmovi: Adaptacija na velikom ekranu distopijske sage Igare gladi, svijet je upoznala s Jennifer Lawrence. Iako to nije bila prva filmska uloga zvijezde, u to je vrijeme bila njena najveća. Sve tri knjige su adaptirane – treću knjigu podijelili su u dva filma. Saga Igare gladi zaradila je 2,9 milijardi dolara sa četiri filma.

Gospodar prstenova

Knjiga: Gospodar prstenova: Družina prstena, J. R. R. Tolkien, 1954. godine, praćena sa dva romana.

Filmovi: Čitava trilogija fantastičnih epova Petera Jacksona snimljena je tokom jedne godine, završavajući proizvodnju u decembru 2000. Prvi film objavljen je 2001. godine, kada je na blagajnama zaradio 833 miliona dolara. U kombinaciji, trilogija ima preko 2,9 milijardi dolara zarade na globalnoj kino blagajni.

Hobit

Knjiga: Hobit J. R. R. Tolkien, objavljen 1937.

Filmovi: Tehnički postoji samo jedna knjiga o Hobitima, ali adaptacija Petera Jacksona podijelila je priču na tri filma, što se pokazalo pravim izborom. Filmovi su zajedno zaradili 2,9 milijardi dolara, a prvi dio trilogije započeo je serijom od milijardu dolara.

The Chronicles of Narnia

Knjiga: The Chronicles of Narnia: The Lion, Witch and the Wardrobe, autora C. S. Lewisa, objavljenog 1950. godine, praćenog šest romana.

Filmovi: Književna dječja saga, koja ima sedam knjiga, oživljena je mnogo puta tokom godina. 2005. godine visokobudžetni film „Lav, vještica i ormar“ zaradio je 745 miliona dolara. Uslijedila su dva nastavka, adaptacije druge i treće knjige, 2008. godine, odnosno 2010. godine. Zajedno, trilogija je zaradila 1,5 milijardi dolara. Putovanje u Narniju uskoro će s velikog platna preći na Netflix za adaptaciju četvrte knjige Srebrna stolica.

Fantastične zvijeri

Knjiga: Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći, J. K. Rowling, objavljeno 2001. godine.

Filmovi: Usred ludosti u vidu fenomena Harry Potter, Rowling je objavila izdvojeni vodič za čarobnjaštvo koji je lansiran u vlastitu filmsku franšizu. Do sada su bila dva filma i oni su na globalnoj blagajni zaradili 1,4 milijarde dolara. Treći film je trenutno u produkciji, a četvrti i peti nastavak su već u izradi. Iako je malo vjerojatno da će Fantastične zvijeri nadmašiti Harry Pottera, na kraju svog prikazivanja, serijal će vjerojatno prikupiti nekoliko milijardi.

Da Vincijev kod

Knjiga: Da Vinčijev kod, Dan Brown, objavljen 2003. godine, praćen s tri romana.

Filmovi: Saga o misterioznom trileru  uključuje Da Vincijev kod, objavljen 2003. godine, praćen adaptacijama Angels & Demons 2009. i Inferno 2016. Drugi film u trilogiji, Angels & Demons, zapravo je prvi roman, ali preoblikovan je kao nastavak za veliko platno. Serijal je zaradio preko 1,4 milijarde dolara.

Pedeset nijansi sive

Knjiga: Pedeset nijansi sive, E.L. James, objavljena 2011. godine, a nakon nje slijede dva romana.

Filmovi: Svijet je brzo zaveo ljupki milijarder Christian Gray u trilogiji knjiga, pa ne čudi da su adaptacije na velikom platnu zaradile 1,3 milijarde dolara na globalnoj blagajni. Prvi film, objavljen 2015. godine, zaradio je 571 milion dolara i predstavlja erotsku romansu s najvećom zaradom svih vremena.

Slični članci

Nova Netflixova serija ‘Sex/Life’ usmjerena je na osnaživanje žena

Ultra magazin

Meryl Streep je bila ‘toliko depresivna’ snimajući film ‘Đavo nosi Pradu’

Ultra magazin

Zašto svi vole seriju “Mare of Easttown”?

Ultra magazin