Ultra Kreativno

Najljepše građevine u zagrljaju biljaka

IuteCredit
IuteCredit

Ekološka rješenja u svim sferama života postaju prioritet kojem teži čitava planeta. Do sada smo vidjeli mnogo eco-friendly izuma, a jedan od njih su svakako i građevine-zelene oaze, koje privlače pažnju ne samo svojim ekološkim prednostima, već i estetikom. 

Poznato i kao “vertikalna šuma”, ovo se arhitektonsko čudo u Milanu sastoji od dvije zgrade, obe stambene. Ukupno, Bosco Verticale sadrži približno 250 stabala i 4.500 grmova. Solarni paneli i reciklirana voda pomažu zelenilu da ne uvene, a ugljični otisak ostane nizak. Prirodno, zelena oaza se svidjela pticama – više od 20 vrsta ptica se “uselilo” u zgrade.

Foto: Roberto Lo Savio/Dreamstime

Bukvalno dašak svježeg vazduha u prepunom gradu, hotel Oasia Downtown, koji je dizajnirala singapurska arhitektonska kompanija WOHA, smješten je u centralnoj poslovnoj četvrti Singapura i visok je 27 spratova. Vanjska aluminijska mreža ima 20 vrsta flore koje pužu preko nje. Iako je istina da je zgrada zamijenila park, istina je i da zgrada čini oko 10 puta veću količinu zelene površine koju je park prvobitno ponudio. Biljke se zalijevaju kišom, a zbog vrtova na otvorenom, 300 stanova ne zahtijeva mehaničku ventilaciju.

Foto: Sergio Delle Vedove/Dreamstime
IuteCredit
IuteCredit

Još jedan set kula sa stanovima na ovoj listi, One Central Park u Sidneju ima okomite vrtove. Jedna zgrada se sastoji od 34 sprata, dok druga ima 12 spratova. Biljke koje ih prekrivaju, djeluju kao izolator i zaštita od direktne sunčeve svjetlosti, što ljeti stvara hlad, a zimi stvaraju toplotnu izolaciju.

Foto: Esmehelit/Dreamstime

Na oko 82 metra ovaj zid sadrži 7600 biljaka od 237 vrsta. Iako originalna zgrada s pet spratova u Parizu možda nije projektovana s ovim u vidu, trajna instalacija botaničara i inovatora vertikalnog vrta Patricka Blanca trajna je postavka, koja se može okarakterisati kao remek-djelo.

Foto: Celette /Wikimedia Commons

Izgrađena za promociju kulture u Fukuoki, zgrada ACROS (azijski put preko mora) oličenje je otvorenog zelenog prostora u urbanom krajoliku sa svojih 15 stepeničastih terasa na kojima se smjestilo nevjerovatnih 50 000 biljaka. ACROS je dovršen 1994. godine za 380 miliona dolara, a smatra se jednim od istaknutih primjera zelene arhitekture koji je izašao iz 90-ih, jer je ispunio gradsku potrebu za zelenim površinama.

Foto: Mrnovel/Dreamstime

Koliko ima luksuznih hotela koji imaju 160.000 kvadratnih metara vrtova? Vjerujemo da se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Jedan od takviih je Parkroyal u Singapuru, u kojem se cijelom dužinom građevine prostiru bajkovite zelene oaze.

Foto: Adwo/Dreamstime

Uz zbirku od više od milion predmeta koji otkrivaju istoriju kultura širom Afrike, Okeanije i Amerike, muzej Quai Branly u Parizu ima i zid zelenila u koji je jednostavno nemoguće prestati zuriti. I njega je dizajnirao Patrick Black, a na pročelju je golemi mahovinasti tepih veličine 8.600 kvadratnih metara i sadrži 15.000 biljaka, uključujući cvjetnice, perunike i paprati, od 150 različitih vrsta.

Foto: Pack-Shot/Shutterstock

 

Izvor: fodors.com

Slični članci

Kada bi brendovi bili potpuno iskreni…

Ultra magazin

Pariz se pretvara u čarobnu oazu zahvaljujući infracrvenim fotografijama

Ultra magazin

Umjetnik stvara minijaturne scene „Olimpijskih igara u Tokiju“ koristeći zaštitne maske za lice

Ultra magazin