Ultra Zanimljivo

“Najbrži automobil na svijetu” u prodaji za 3,2 miliona dolara

Električni automobil za koji tvrde da je „najbrži automobil na svijetu“ predstavljen je ove sedmice na međunarodnom sajmu automobila u Dubaiju. Japanska kompanija Aspark otkrila je Owl, potpuno električni hiper automobil koji može nevjerojatnom brzinom postići ubrzanje od 0 do 60 mph.

CBS Interactive Inc.

Prema Asparku, Owl – čija je cijena 3,2 miliona dolara – može dostići 60 mph za 1,69 sekundi. Za poređenje, Rimac Concept Two i Tesla Roadster trebaju 1,85 odnosno 1,9 sekundi za postizanje te brzine, prema Road Showu.

Owl ima jedinstveno pakovanje za baterije koje obezbjeđuju vožnju na udaljenost od oko 450 km i maksimalnu brzinu od 250 mph. Aspark prodaje samo 50 jedinica ovog automobila. Kompanija, koja je prvi put predstavila koncept potpuno električnog hiper automobila, 2017. godine, učiniće svaki automobil potpuno prilagodljivim.

“Svijet bi bio uzbudljivije mjesto kada bi više ljudi razmišljalo o uzbudljivim stvarima”, kazala je izvršna direktorica Asparka Masanori Yoshida. “Zbog toga se nikada nećemo odreći svoje misije i nastavićemo proizvoditi mnogo uzbudljivih projekata poput Owl.”

 

Izvor: cbsnews.com

Slični članci

Šta nam donosi retrogradni Uran od 15. avgusta

Ultra magazin

Kako da otkriješ da li je dijeta štetna za tvoje zdravlje

Ultra magazin

Zamisli da spavaš u ‘Bubble House’ u Portoriku

Ultra magazin