Trenutno čitaš
Najbolje biljke za spavaću sobu

Najbolje biljke za spavaću sobu

Indomie
Indomie

Postavljanje nekoliko ovih botaničkih ljepotica, blizu kreveta može pomoći da bolje spavaš.
Opremanje prosječne spavaće sobe je prilično univerzalno: krevet, vjerovatno noćni ormarić, lampa, stolica i tepih. Ali šta je sa biljkama? Biljke mogu poboljšati kvalitet vazduha u okruženju, a istovremeno podstiču spavanje smanjujući stres i poboljšavajući mir. Ako razmišljaš o dodavanju neke biljke u svoju sobu, ovo je dobar izbor za početak.

Foto: Unsplash
Sanseverija, sabljica ili svekrvin jezik

Ova visoka biljka djeluje kao izuzetan pročišćivač vazduha, uklanjajući četiri od pet običnih toksina. Takođe pretvara ugljen-dioksid u kiseonik noću.

Lavanda

Miris lavande je pokazao da smanjuje stres i poboljšava kvalitet spavanja, čak i kod ljudi koji pate od nesanice. Odlazak u krevet sa mirisom lavande u vazduhu, može takođe pomoći da se osjećaš budnije sljedećeg dana.

Foto: Pinterest
Jasmin

Slično kao i kod lavande, miris ove biljke pomaže ljudima da bolje dišu, provode manje minuta okrećući se u krevetu i probude se sa osećanjem manje anksioznosti.

Foto: whiteflowerfarm.com

Valerijana

Pročitaj

Biljni dodaci napravljeni od korjena valerijane, koriste se kao pomoć za spavanje, ali ispostavlja se da ne morate uzeti pilulu da biste vidjeli korist. Obećavajuće istraživanje pokazuje, da jednostavno miris valerijane može pomoći da spavaš duže. Ako želiš da držiš valerijanu u spavaćoj sobi, obezbijedi joj najmanje šest sati dnevne sunčeve svjetlosti, jer joj je potrebno puno sunca.

Foto: Wikimedia Commons
Bršljan

Ako alergije ili astma otežavaju kvalitetno spavanje, ova biljka može pomoći. Istraživači iz NASA-e su otkrili, da je sjajna u uklanjanju benzena i formaldehida iz vazduha, koji mogu iritirati tokom spavanja. Ako ti je potreban još jedan razlog, engleski bršljan je tolerantna biljka, koja zahtijeva samo umjerenu izloženost suncu.

Foto: istockphoto.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum