• Home
  • Uncategorized
  • Nagrađivani svjetski producenti i Oscarovci potvrdili dolazak na NEM Zagreb 2019.
Ultra Kreativno Uncategorized

Nagrađivani svjetski producenti i Oscarovci potvrdili dolazak na NEM Zagreb 2019.

NEM Zagreb 2019., događaj usmjeren na razvoj TV i filmske industrije u Hrvatskoj i regiji, objavio je prve potvrđene predavače i paneliste. Tokom trodnevnog događaja, predavači iz Evrope i svijeta dijeliće bogata znanja i iskustva s ciljem razvoja audiovizualne industrije u Hrvatskoj, regiji, ali i svijetu.

Prvi NEM Zagreb održaće se od 11. do 13. decembra 2019. u Esplanade Zagreb Hotelu, a neki od prvih potvrđenih predavača su:

  • Allan Starski, scenograf, dekorater seta i dobitnik Oscara za film Schindlerova lista (1993.). Poznat je i po radu na filmovima Pijanist (2002.) i Oliver Twist (2005.)
  • Gabrielle Tana, producentica koja je s filmom Philomena (2013.) nominovana za Oscara (kategorija Film godine 2013.), te za dvije BAFTA nagrade (kategorije Najbolji britanski film i BAFTA Film award)
  • Vanja Černjul, zagrebački direktor fotografije s uspješnom inostranom karijerom, poznat po radu na popularnom filmu Crazy Rich Asians (2018.) i seriji The Deuce (2017.) s glumcima Jamesom Francom i Maggie Gyllenhaal
  • Harold Gronenthal, izvršni dopredsjednik AMC Networks International, vodeće međunarodne produkcijske komanije i distributera kanala, sadržaja i video servisa u više od 130 zemalja i teritorija. Radio je na sklapanju globalnih prava na emitiovanje najpoznatijih AMC-jevih serija poput The Walking Dead, Breaking Bad i Mad Men.
  • European Alliance, udruženje vodećih evropskih TV kuća ZDF, RAI i France Television s ciljem produkcije što kvalitetnijeg evropskog sadržaja s potencijalom za globalni uspjeh. Neki od najavljenih projekata su avanturistička serija Around the World in 80 Days temeljena na istoimenom romanu Julesa Verna, te serija o životu i stvaralaštvu Leonarda da Vincija

Prvi NEM Zagreb će biti domaćin predstavljanju novih serija, ekskluzivne screeninge vodećih produkcijskih kompanije moći će pogledati svi učesnici NEM-a Zagreb te na taj način vidjeti nove trendove, a zainteresovani mogu kupiti prava na emitovanje za svoju državu. Ekskluzivne sadržaje prikazivaće Hrvatska radiotelevizija, BBC Studios ili izraelska produkcijska i distribucijska kompanija Keshet.  NEM Zagreb baviće se svim temama u lancu stvaranja televizijskog i filmskog sadržaja – odlična je prilika i odskočna daska za sve profesionalce ili početnike koji bi svoja djela htjeli plasirati globalnoj publici.

Jedan od panela biće posvećen sadržajima posebnog formata kao što su reality emisije, dokumentarci ili kvizovi, a predavači na tom panelu stručnjaci su s dugim nizom godina iskustva stvaranja upravo takvog sadržaja. Jedan od potvrđenih govornika je i Izzet Pinto, osnivač i izvršni direktor firme Global Agency, vodećeg nezavisnog svjetskog distributera TV sadržaja koji nudi širok portfolio drama i inovativnih formata.

Značajan dio NEM-a Zagreb je TV Writing Contest, konkurs za perspektivne scenariste koji će dobiti priliku predstaviti svoju ideju ključnim donosiocima odluka i potencijalno dogovoriti posao koji im može unaprijediti scenarističku karijeru. Prijavljene projekte ocjenjivaće nezavisni žiri u predselekciji, zatim produkcijske kompanije i televizije s kojima svi učesnici potencijalno mogu ostvariti saradnju. Glavni potvrđeni žiri trenutno čine HRT, RAI, Beta Film i Zig Zag Productions.

New Europe Market kroz godine se profilisao kao najrelevantniji market u Adriatic regiji specijalizovan za TV i filmsku industriju. Od samih početaka u Dubrovniku 2013. godine, NEM kontinuirano pridonosi razvoju industrije, a samim time turizma i ekonomije. Renomirane svjetske produkcijske kuće posjetile su NEM s ciljem investiranja u lokalni sadržaj s potencijalom za inostrano tržište.

Više informacija o konferenciji pronađi na službenoj web stranici https://neweumarket.com/

Slični članci

Ljubica Vukčević pred Play Media Day: „Manjak resursa, najčešće novca, nas tjera da budemo beskrajno kreativni i domišljati”

Ultra magazin

Lusteri napravljeni od otpadaka kafe

Ultra magazin

Koreanske tetovaže koje će te oduševiti

Ultra magazin