• Home
  • Ultra Kreativno
  • Na mladima svijet ne ostaje, on jeste na njima – kažu sa portala mladibl.com
Ultra Kreativno Ultra Unique

Na mladima svijet ne ostaje, on jeste na njima – kažu sa portala mladibl.com

IuteCredit
IuteCredit

mladibl.com je prvi gradski informativni portal za mlade i one koji žele biti informisani iz svih sfera društva, koje se direktno i indirektno tiču mladih ljudi. Razgovarali smo sa urednikom Milošem Blagojevićem i njegovom zamjenicom Natašom Gavur, koji kao učesnici Ultra Unique projekta, pokreću i podcast, koji se će se baviti svrhom i ciljevima omladinskog rada.

Portal mladibl.com je zvanično počeo sa radom početkom novembra 2019. godine, a cilj je povećanje informisanosti i svijesti mladih ljudi o mogućnostima iz oblasti studiranja, mobilnosti, zapošljavanja, omladinske politike, formalne i neformalne edukacije, stipendijama, prilikama za usavršavanje, institucijama, organizacijama i slično.

Htjeli su da uvedu novinu u zanimljiviji i pristupačniji način obavještavanja osoba od 15 do 30 godina, putem interneta kao najsavremenijeg, najbržeg i najznačajnijeg sredstva komunikacije i informisanosti. U današnjem modernom svijetu, kada se internet koristi sve više, smatraju da je neophodno mladima pristupiti upravo sa tog aspekta.

IuteCredit
IuteCredit

Ideja je da se sve informacije, interesantne i korisne za mlade ljude, stave na jedno mjesto, te da putem interneta, budu dostupne što brže, što jasnije i što pristupačnije, većem broju mladih.

„S obzirom na to da živimo u modernom, informatičkom društvu, informacija predstavlja najvrijedniji i najvažniji segment razvoja i napretka društva u cijelini. Informacije koje danas saznajemo i usvajamo oblikuju svijet, koji ćemo sutra da vidimo i u okviru koga ćemo da živimo. Vođeni navedenim činjenicama, koje predstavljaju kulturu življenja svakog pojedinaca u današnjem društvu, neophodno je da i mladi ljudi, budu što više uključeni u proces informisanosti i adekvatnog korištenja informacija,“ kaže Miloš Blagojević.

Pokretanjem jedinstvenog portala za mlade, koji sadrži korisne i objedinjene informacije, otvara se mogućnost za njihovu dodatnu obavještenost, osviještenost, samim tim i edukaciju, usavršavanje i napredak u svakoj oblasti društvenog života.

Zanimalo nas je i koliko je zapravo teško opstati na veoma konkurentnom tržištu. „Svaki posao i svaki rad u oblasti informisanja i medija je težak, ali velikim zalaganjem i posvećenošču dolazi se do velikih rezultata i velikih ciljeva, što je ujedno i tajna za preživljavanje. Pored posvećenosti i fokusiranosti, takođe najvažniji dio jeste sadržaj, pružiti mladima kvalitetan sadržaj i informacije, i to sve na jednom mjestu“, kaže Nataša Gavur.

Ekipa je pokrenula i podcast za mlade u okviru Ultra Unique projekta. Počeli su sa snimanjem podcasta, jer je podcast u posljednje vrijeme veoma popularan online alat za stvaranje sadržaja, a oni žele pratiti trendove. Podcast će se zvati „Buniqa“ i on će za cilj imati da predstavi samu svrhu i cilj omladinskog rada. Razgovaraće se sa iskusnim omladinskim radnicima, ljudima koji su u nevladinom i omladinskom sektoru dugo godina i koji iza sebe imaju veliko iskustvo. Oni koji mogu poslati pravu poruku mladima i još više ih podstaknuti na aktivno učešće u društvu i procesima donošenja odluka.

Ciljna grupa će biti svi oni, koji se bave aktivizmom i koji se bave omladinskim radom. Primarna ciljna grupa jesu mladi ljudi, jer će cilj biti da ih dodatno informišu o mogućnostima i prilikama, koje im se nude, da ih dodatno podstaknu na omladinski aktivizam, da se aktivno uključe u procese donošenja odluka kako na lokalnom, tako i na republičkom i državnom nivou. Da se uključe u rad omladinskih centara, da se učlane u omladinske organizacije, da volontiraju, da ih podstaknu na promjene i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

Već imaju pripremljenu listu gostiju i to su uglavnom iskusni aktivisti, omladinski radnici i omladinski lideri u svojim lokalnim zajednicama.

Kažu da im je učešće na Ultra Unique radionicama itekako značilo. “Da budemo iskreni, ideja o pokretanju podcasta je bila odavno, ali nikako da krenemo u realizaciju. Ovaj projekat nas je pogurao u nove vode i pokazao da mi to možemo“, kaže Nataša Gavur. Radionice su uticale i na njihov lični i profesionalni razvoj. Takođe su im pomogle da dođu do ideje o kreiranju novih sadržaja, s fokusom na video sadržaj, jer i to je ono što je među mladima popularno.

Osim toga što su u ovom trenutku info portal, ekipa sebe za pet godina vidi kao informativno – medijsku platformu za mlade, gdje će svi imati priliku da predstave ono što rade, jer mladima to treba, treba im dati više medijskog prostora, da se čuju njihove potrebe i naravno ideje koje imaju. „Mlade treba posmatrati kao resurs i trebaju biti dio svake vizije, strategije, bilo da se radi o organizacijama, institucijama ili drugim značajnim strateškim dokumentima. Rečeno je da na mladima svijet ostaje, a mi volimo reći, da na mladima svijet jeste“, zaključuje Miloš Blagojević.

„Ultra Unique“ realizuju Play Team i Ultra magazin, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Slični članci

Unikatni stolovi ispunjeni biljkama kao dekor doma

Ultra magazin

Umjetnik avokado pretvara u senzacionalna mini umjetnička djela

Ultra magazin

Džinovka ptičja gnijezda ljudskih dimenzija pozivaju vas da uživate u pogledu

Ultra magazin