• Home
  • Ultra Popularno
  • Muzičarka Pink je ponudila da plati kazne za norveški ženski rukometni tim zbog seksističkih pravila u sportu
Ultra Popularno

Muzičarka Pink je ponudila da plati kazne za norveški ženski rukometni tim zbog seksističkih pravila u sportu

IuteCredit
IuteCredit

Pink se uvijek zalaže za ono što je ispravno. Ona je izjavila da je protiv „seksističkih pravila“ Evropske asocijacije rukometa na pijesku, koja kaže da bi ženske ekipe trebale nositi bikini donji dio sportske uniforme, tokom svojih utakmica. Pravila kažu da bikini gaćice moraju imati usku formu i izrezanu prema gore, prema zadnjici. To sportistiskinjama predstavlja neugodnost i ne osjećaju se udobno u takvoj sportskoj uniformi tokom utakmica. 

Foto: AP

Kada je norveški ženski rukometni tim zanemario poštovanje ovih pravila, odlukom da nose kratke šorc hlače, tokom evropskog prvenstva u rukometu na pijesku, norveški tim kažnjen je sa 1.500 eura. Tada je Pink progovorila na svojim statusima na društvenim mrežama.

“Vrlo sam ponosna na norvešku žensku reprezentaciju u rukometu na pijesku, zbog njihovog protesta protiv vrlo seksističnih pravila o sportskoj ženskoj rukometnoj “uniformi”. One ne bi trebale kažnjene, već Evropska rukometna asocijacija, treba biti kažnena za seksizam. Bravo za vas, cure. Rado ću platiti vašu kaznu. Samo tako nastavite!!!”, izjavila je Pink na svojim društvenim mrežama.

Foto: instagram.com/norgeshandballforbund
IuteCredit
IuteCredit

Nakon što su vijesti o ovom slučaju postale viralne na internetu, predsjednik EHF-a Michael Wiederer, rekao je da će pokušati promijeniti pravila u vezi sa ženskim sportskim uniformama. “Mogu potvrditi da će EHF učiniti sve što je u njihovoj moći, kako bi osigurao da se provede promjena jedinstvenih propisa za sportiste. Uložiće se značajni napori u cilju dalje promocije sporta, na najbolji mogući način za sve, bez obzira na pol“, rekao je on.

Pink je poručila: “Presretna sam što je ova situacija pokazala svijetu, da se stara pravila moraju mijenjati!”.

Izvor: buzzfeed.com

Slični članci

10 razloga zašto moraš doći na THE Weekend!

Ultra magazin

6. sezona serije Line of Duty, ekskluzivna premijera 20. septembra na Pickbox TV

Ultra magazin

Princ Harry i Meghan Markle na listi 100 najuticajnijih ljudi magazina Time

Ultra magazin