Ultra Popularno

Muzičarka Dua Lipa iskreno govori o rodnoj neravnopravnosti

IuteCredit
IuteCredit

Muzičarka Dua Lipa često govori o rodnoj neravnopravnosti, pogotovo u poslovnom okruženju, ali i u svakodnevnom životu žena. Na svom novom albumu Future nostalgia u pjesmama govori o ličnim iskustvima, kada se žene osjećaju nesigurno u svakodnevnim situacijama, samo zbog činjenice da su žene.

Foto: WARNER MUSIC

“Neke žene se osjećaju, kao da moraju sakriti svoje tijelo, ili da ih prozivaju da je njihova odjeća prekratka, ili da se žene jednostavno boje same hodati ulicama naveče”, kaže Dua Lipa.

Dua Lipa se prisjeća da je i sama prolazila kroz slična neugodna iskustva: “Često ću govoriti o rodnoj neravnopravnosti, posebno na radnom mjestu, ali i o ličnim iskustvima i bolnim situacijama u kojima je teško biti žena”.

IuteCredit
IuteCredit

“Napisala sam album Future Nostalgia, da bih se odmaknula od bilo kakvih pritisaka, strepnji i mišljenja vanjskog svijeta”, kaže ona.

“Da, napravljen je da se sluša u klubovima i na festivalima, ali istovremeno sam željela ljudima pružiti malo sreće za vrijeme izolacije i pandemije korona virusa, gdje ne moraju razmišljati o onome što se događa i samo isključiti se i plesati”, navodi muzičarka.

Foto: Rich Fury/Getty Images/AFP

Za razliku od debitantskog albuma, ona ima zasluge za pisanje svake pjesme. Kao rezultat toga, dobijamo jasniju sliku ličnosti zvijezde – pametnu, iskrenu, snažnu, strastvenu i zaista, stvarno opredijeljenu za ples.

„S mojim prvim albumom imala sam sreću da dobijem pjesme poput New Rules i Be The One, koje nisam napisala, ali koje su ujedno bile i masivni dijelovi moje karijere, ali i ja sam se osjećala kao da imam mnogo toga da pokažem. Pjesme koje pišem su moje lično iskustvo”, kaže Dua Lipa.

Foto: Kevin Winter/Getty Images

Boys Will Be Boys, na albumu Future Nostalgia na primjer razotkriva strah s kojim se žene svakodnevno suočavaju, da budu zanemarene i tretirane kao inferiorne od prijetnje nasiljem.

“Sjećam se šetnje kući, posebno u zimsko doba, kad sam izašla iz autobusa i samo pokušavala doći do svog stana, koji je bio udaljen tri minute hoda od autobuskog stajališta, i da sam se skamenila kada su mi dobacivali neki momci, koji su se vozili na biciklima i kružili oko mene”, prisjeća se muzičarka.

Izvor: metro.co.uk

Slični članci

Meryl Streep je bila ‘toliko depresivna’ snimajući film ‘Đavo nosi Pradu’

Ultra magazin

Zašto svi vole seriju “Mare of Easttown”?

Ultra magazin

Lorde se vraća novim singlom “Solar Power”

Ultra magazin