Ultra Ukusno

Može li se sniziti holesterol sokom od nara?

Ideja da se sokom od nara može sniziti holesterol, počinje da dobija podršku u medicinskim zajednicama, kao na primjer u klinici Mayo, u Americi. Doktor Thomas Behrenbeck, tvrdi da voćni sokovi, kao što je sok od nara, sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti srca snižavajući nivo holesterola. Takođe, nar ima više antioksidanasa, koji se bore protiv lipida više nego bilo koje drugo voće. Donosimo ti 4 koraka, kako da uvedeš ovaj zdravi napitak u svakodnevnu ishranu.
Foto: Shutterstock
  • Pri kupovini soka od nara, provjeri etiketu. Potraži čisti sok od nara, koji ne dolazi iz koncetrata i ne sadrži dodatke, hemikalije, umjetne boje ili šećer. Više šećera znači više kalorija, što je kontraproduktivno u poboljšanju zdravlja srca.
Foto: Shutterstock
  • Treba da piješ jednu čašu čistog soka od nara, svako jutro uz doručak. Ako imaš naviku da piješ sok od narandže ili grejpa, vrijeme je da ga zamijeniš sa sokom od nara. Probaj da popiješ sok umjesto dodatne šolje kafe.
Foto: Shutterstock
  • Za užinu možeš da popiješ čašu soka. Možeš i da ga popiješ prije podne ili poslije podne umjesto voća.
  • Možeš da dodaš sok od nara u recepte sa voćnim sokovima. Ukus soka od nara je drugačiji od drugih sokova, pa će biti potrebno neko vrijeme da se navikneš. Za početak možeš da ga koristiš u desertima u kojima se koristi voćni sok. Sok od nara je najbolje koristiti u hladnim receptima, jer toplota može da utiče na sastav antioksidansa.

 

Izvor: livestrong.com

Slični članci

Grčka salata sa slanutkom

Ultra magazin

Dobre i loše masnoće: Evo šta trebaš jesti, a šta izbjegavati!

Ultra magazin

Probaj sladoled sa bananama na 4 načina

Ultra magazin