Ultra Kreativno

Montažna kuća sa vodootpornim dizajnom i hygge filozofijom

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Danska riječ hygge odnosi se na kvalitetu udobnosti i ugodnosti, koja proizlazi iz prihvatanja nematerijalnih životnih zadovoljstava i uživanja u malim stvarima. Hygge, koji se obično koristi za arhitekturu i dizajn enterijera, vremenom je postao svjetski popularan, jer nas suptilno odvlači od pametnih telefona, kompjutera, tableta, televizora, pa makar i samo naveče, da nas podsjeti na ono što je zaista važno u životu. Vodeći se vlastitom interpretacijom ugodnog, Grandio, arhitektonska firma sa sjedištem u Cordobi u Argentini, nedavno je predstavila montažni betonski dom, nazvan Hüga nadahnut hygge životnim konceptom.

Foto: yankodesign

Hüga je koncipiran, dizajniran i izgrađen u rasponu od 24 mjeseca, tokom kojih je Grandiov tim dizajnera, uspio proizvesti rezidenciju od 45 m2 sa prostorom za spavaću sobu, dnevni boravak, kupatilo, kuhinju i trpezariju. Kako bi se osiguralo da se Hüga može transportovati bilo gdje i instalirati na licu mjesta, tim kompanije Grandio, razvio je sistem laganih polimernih kalupa za izgradnju “strukturne školjke” kuće, tako da na kraju može biti ojačana betonom i zadržati oblik. Težak oko 55 tona, Hüga zahtijeva tim i mehanizaciju za prevoz, ali se može smjestiti prema željama budućeg stanovnika.

Unutar kuće, Grandio je enterijere opremio materijalima i sredstvima, koji pružaju najveću udobnost, useljivost i najmanju potrošnju energije. Stanovnici Hüga doma moraju samo povezati električnu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali govoreći o mogućnostima za napajanje, tim u Grandio studiju bio je siguran da će prethodno sertifikovati dom, kako bi udovoljavao Leedovim standardima i promovisao održive građevinske alate i materijale, kao i poželjne energetske prakse i performanse.

Foto: yankodesign
IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Stanovnici doma mogu slobodno ukrasiti unutrašnjost Hüge. Konačni rezultat je dom, koji je otporan na metke, vremenske neprilike, sa svojim minimalnim eksterijerom, koji skriva prostran i dobro osvijetljen unutrašnji prostor.

Hygge je odjeknuo kod mnogih od nas u proteklih nekoliko godina iz razloga, što nas ohrabruje da skrenemo sa svoje očekivane norme ponašanja. Većina nas neprekidno komunicira s toliko stvari vezanih za posao, da zaboravljamo da postoji svijet izvan stresa i rokova. Izgrađujući Hüga dom, Grandio studio je imao za cilj preusmjeriti pogled javnosti s grandioznog i razmetljivog dizajna, kao sredstva za demonstraciju bogatstva na skromniji, ugodniji i jednostavniji način života, koji daje prioritet prirodno dostižnim užicima mirnog življenja.

Izvor: yankodesign.com

Slični članci

Zaviri sa nama u “Park oprašivača”

Ultra magazin

Geometrijski oblici i hrabre palete boja čine moderna remek-djela

Ultra magazin

“Open space” koncept po dizajnu LU architects studija

Ultra magazin