Ultra Inspirativno

Moćan pilotski tim majke i kćerke

Pilotski tim koji čine majka i kćerka inspirisao je ljude širom svijeta, kada su dijelile kokpit Boinga 747! Kapetanica Wendy Rexon i njena kćerka Kelly Rexon, letjele su zajedno iz Los Angelesa u Atlantu. Kada je samo 6% komercijalnih pilota u SAD-u i manje od 5% globalno, ženskog pola, pilotkinje su već rijedak slučaj, ali letačka ekipa majke i kćerke je gotovo nečuvena. Dr. John R. Watret, koji je snimio fotografiju, primjetio je da su takvi uzori važni za inspirisanje mladih žena za rad u vazduhoplovstvu. 

Foto: A mighty girl

Watret, kancelar vazduhoplovnog univerziteta, prvi je saznao o jedinstvenom timu za letenje, kada je čuo porodicu kako pita mogu li njihova djeca vidjeti pilotsku kabinu. „Stjuardesa je rekla da mogu i da će biti iznenađeni“, prisjeća se Watret. Kada su se vratili, čuo je djecu kako uzbuđeno razgovaraju o majci i kćerki kako lete avionom.

„Mislio sam da je to nevjerovatno. Bio sam u strahopoštovanju“, kaže Watret. „Pitao sam mogu li ih posjetiti.“ Uz njihovo dopuštenje, objavio je fotografiju koju je fotografisao, napisavši: „Upravo sam odletio iz LAX-a u ATL na Delti, kojom je pilotirala posada sačinjena od majke i kćerke. Veliki let. Inspirativno za mlade žene.“ Ubrzo se to proširilo na Twitteru, a Delta je službeno objavila Tweet: „Mi smo vrlo #DeltaProud na Wendy i Kelly! #KeepClimbing.“

Foto: Good Morning America

S obzirom na nedostatak žena pilota, nije ni čudo da je ovaj dvojac privukao pažnju toliko ljudi. Podaci Savezne uprave za vazduhoplovstvo iz 2018. godine pokazuje da, iako se broj žena pilota povećao od početka prikupljanja podataka 2004. godine, još uvijek čine samo 7% svih licenciranih pilota i 6,4% komercijalnih pilota. Od 13.000 pilota u čitavom svijetu 4.000 su žene, a samo oko 450 su kapetanice.

Već postoje brojni obećavajući znakovi za budućnost žena u vazduhoplovstvu. Žene sada čine 13% studentskih pilota, a svake godine djevojke širom svijeta istražuju moguće karijere u događajima Woman of Aviation Worldwide Week.

Modeli uloga pilotkinja, pružaju vidljive znakove djevojkama i mladim ženama koje razmišljaju o karijeri u vazduhoplovstvu. Waltret je ponosan što je njegova fotografija inspirisala ljude širom svijeta, primjećujući da je ključno da industrija postane pristupačnija svim zainteresovanim pilotima, posebno ženama; „Mora biti više različitosti u industriji… Kada ima više mogućnosti svi pobjeđuju.“

Bravo za moćne pilotkinje, srećni letovi!

 

Izvor: amightygirl.com

Slični članci

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin

Brineš zbog napuštanja svog doma? Evo kako prevazići te strahove.

Ultra magazin