Ultra Ukusno

Mladi luk je itekako potreban našem organizmu!     

Mladi luk se uzgaja već više od 5000 godina na gotovo svim kontinentima, a itekako je potreban našem organizmu! Posebno je rasprostranjen u Evropi, Aziji, ka oi Sjevernoj i Južnoj Americi. Mladi luk je nezamjenjivi dio zdrave prehrane tokom proljećnih dana! Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu, koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam.

Foto Stock Food

Donosimo samo neke od razloga zašto trebamo više konzumirati mladi luk tokom proljeća!

Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebno je bogat vitaminima A i C, koji utiču na zdravlje cijelog organizma, jačaju imunitet, pa su i borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju određenih crijevih bolesti. Ovo povrće zelenih listova sadrži i značajne količine kalcijuma, kao i vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

Mladi luk saveznik je i zdravog srca. Dobar je izvor kalijuma, te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni pritisak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju i smanjuju šansu od dobijanja dijabetesa tipa 2. Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi su dobar izvor prehrambenih vlakana, koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija, pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme. Njegov blagi ljutkasti ukus izvrsno se sljubljuje sa šunkom, kuhanim jajama i drugim drugim delikatesama. Naravno, nezaobilazan je i tokom pripreme roštilja!

Uživajmo u njemu bez grižnje savjesti ovog proljeća!

 

Izvor: Food Advicer 

Slični članci

Hungry Mile – food bloger uz kojeg niko nije gladan!

Ultra magazin

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin