Ultra Ukusno

Mini krofne s glazurom od vanilije

Kišni dani zahtijevaju poslasticu poput ovih mini krofni s glazurom od kreme s vanilijom. Zar ima nešto ljepše od mirisa cimeta, tokom hladnih zimskih dana? Recept je pogodan za vegane, jer ne sadrži sastojke životinjskog porijekla.
Instagram/@bos.kitchen
Sastojci za tijesto:
  • 1 šolja običnog brašna
  • ½ šolje kokosovog šećera
  • 3 kašike kakaoa u prahu
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • ¼  kašičice himalajske soli
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  • 1,5 kašičica cimeta
  • ½ kašičica mljevenog kardamoma
  • ½ kašičice đumbira
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 1¾ šolje mlijeka od badema
  • ½ kašičice jabukovog sirćeta
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije
  • 1 kašika chia sjemenki pomiješanih sa 3 kašike vode
  • ¼ šolje kokosovog ulja, rastopljeno
Sastojci za glazuru:
  • 1 šolja indijskih oraha, natopljenih sat vremena u vrućoj vodi
  • ½ šolje punomasnog kokosovog mlijeka
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • ⅓ šolje kokosovog ulja, rastopljeno
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika praha ili ekstrakt vanilije
  • Prstohvat soli

Zagrij pećnicu na 180 stepeni C i lagano namaži posudu za krofne. Sjedini sve suhe sastojke, a zatim u sredini napravi otvor. Dodaj vlažne sastojke, uz lagano miješanje, kako bi se postepeno umijesilo brašno. Mijesi dok se ne formira vrlo mekano tijesto.

Prespi tijesto u tepsiju za krofne i poravnaj po vrhu. Peci 10-12 minuta, ili probodi tijesto čačkalicom, ako je čista, krofne su gotove. Ostavi da se potpuno ohladi prije ukrašavanja.

Isperi i isuši indijske orahe. Sve sastojke dodaj u blender, osim kokosovog ulja. Nakon nekoliko minuta polako sipaj kokosovo ulje u blender. Nastavi miksati, dok ne postane glatko i kremasto. Ostavi u zamrzivač na 30 minuta da se smjesa učvrsti.

Kratko promiješaj kašičicom prije nego što uroniš svoje krofne. Pospi s malo kakaoa i cimeta.

Mini krofne mogu stajati u frižideru do 4 dana.

Prijatno!

Slični članci

Kako da napraviš savršenu tortu u obliku broja?

Ultra magazin

Hrskavo i svježe: Salata od karfiola

Ultra magazin

Kako da napraviš keto „oblak pecivo“ bez ugljikohidrata za samo 5 minuta

Ultra magazin