Ultra Zanimljivo

Milioni ljudi jedu hobotnice – evo zašto ne bi trebali!

Uzgoj hobotnica nije samo neetičan, već i veoma štetan za okolinu, kažu naučnici.

Od mediterana do japanskog mora, hobotnice se smatraju kulinarskom delikatesom, a potražnja stalno raste. Od procijenjenog godišnjeg ulova od 350.000 tona, dvije trećine odlazi u azijske zemlje, kao što su Japan i Južna Koreja, a jedna trećina globalnog ulova završava u Kini, ali evropske zemlje kao što su Španija i Italija, takođe su veliki uvoznici hobotnica.

Foto: weforum

Da bi zadovoljile rastuću potražnju, mnoge zemlje eksperimentišu sa uzgojem hobotnica u vještačkim uslovima. Jedna japanska kompanija, izvijestila je o izlijeganju jaja hobotnice u zarobljeništvu 2017. godine i želi otvoriti svoju prvu farmu 2020. godine.

Ali, kako tvrdi tim naučnika sa Univerziteta u New Yorku, iz ekoloških i etičkih razloga treba izbjegavati hobotnice.

Foto: weforum

Već postoji mnoštvo istraživanja, koja ukazuju da su hobotnice jedne od najsloženijih i najinteligentnijih životinja u okeanu. One mogu prepoznati pojedinačna ljudska lica, riješiti probleme i pamtiti odgovore mjesecima, a postoje neki dokazi da doživljavaju bol i patnju.

Brojni video snimci na internetu o hobotnicama, koje bježe iz svojih kaveza ili krađe ulova ribara, potaknuli su ljudsku fascinaciju jedinim beskičmenjakom, koji Cambridge deklaracija o svijesti iz 2012. godine smatra osjetljivima uz sisare i ptice.

Držanje inteligentnih životinja kao što su hobotnice u velikim, industrijskim farmama postavlja brojna etička pitanja i mnogo toga se odnosi na to kako je akvakultura, evoluirala tokom proteklih decenija.

Postojeća akvakultura, kažu naučnici, zavisi od “čvrsto kontrolisanih i monotonih sredina … sa konstantnim ambijentalnim uslovima, pojednostavljenim i sterilnim ograđenim prostorima, kao i strogim planovima hranjenja, koji imaju za cilj da podrže visoku gustinu čišćenja”.

Ovo je prokletstvo za znatiželjne i aktivne hobotnice, koje će vjerovatno zaraditi infekcije, postati agresivnije i imati visoku stopu smrtnost, kada se uzgajaju u poljoprivrednim uslovima.

Foto: weforum

Pored etičkih sumnji, uticaj poljoprivrede na hobotnice i njihovu životnu sredinu, takođe zabrinjava naučnike.

Količina hrane koja je potrebna za održavanje i uzgoj hobotnice je tri puta veća od težine same životinje i s obzirom da su hobotnice mesožderi i žive od ribljeg ulja i proteina, ovaj rizičan uzgoj dovodi do dodatnog pritiska na već pretjerano eksploatisani morski ekosistem.

Čak i kada potražnja raste, uzgoj hobotnica je još uvijek u ranom planiranju. Istraživači i uzgajivači još nisu otkrili pouzdane načine da održe hobotnice u životu tokom ranog doba, a farme koje postoje mogu teško naći takvu inteligentnu životinju.

 

Izvor: weforum.org

Slični članci

Rad od kuće sve unosniji i popularniji

Ultra magazin

Biciklistička staza kroz vodu u Belgiji, pravi raj za bicikliste

Ultra magazin

Kostimi za operu od 400.000 kristala

Ultra magazin