Ultra Zanimljivo

Meditacija pomaže u održavanju zdravlja našeg imuniteta i probave

IuteCredit
IuteCredit

Kada nivo stresa dosegne vrhunac, taj pomahnitali osjećaj anksioznosti obično dolazi zajedno s fizičkim nuspojavama. Glavobolja, nesanica, stomačni problemi su najčešći pokazatelji, koji se manifestuju fizički. Doktorica Jaclyn Tolentino, objašnjava kako se stres i anskioznost mogu ublažiti meditacijom, ali i zašto je meditacija dobra za naš imunitet i probavu.

Foto: Pexels

“Mozak i crijeva, imaju sposobnost međusobnog slanja signala naprijed-nazad, a to može uticati na brzinu probavnog procesa ili čak upale crijeva. Naša crijeva takođe imaju svoj nervni sistem, koji komunicira s mozgom i reguliše određene probavne procese i funkcije”, poručuje Dr Jaclyn Tolentino.

Foto: Pexels

Dr. Tolentino dodaje da je stres povezan sa problemima poput žgaravice, mučnine, zatvora, proliva, grčeva i nadutosti, ali i drugih bolesti crijeva. “Ono što jedeš, u koje vrijeme tokom dana jedeš, zdravlje tvog probavnog trakta i crijevne flore su sve stvari, koje igraju ulogu u tvojoj probavi i imunitetu”, kaže Dr Tolentino.

Foto: Pexels

Dakle pored smanjenja stresa i ansioznosti, meditacija vrlo dobro utiče i na naš imunitet i probavu. “Pored svakodnevne meditacije, potrebno je obratiti pažnju na to kako jedemo, odnosno da jedemo polako, temeljno žvaćemo hranu, budemo prisutni dok jedemo i zaista obraćamo pažnju na hranu koju jedemo i kako je doživljavamo, a ujedno smo i svjesniji, kada se zapravo osjećamo siti, odnosno da se ne pretrpavamo hranom”, poručuje dr Tolentino.

IuteCredit
IuteCredit

Izvor: popsugar.com

Slični članci

Barselona nudi 3-godišnju kartu za javni prevoz, ako prodaš automobil na benzin

Ultra magazin

Nerazdvojni pas i mačka pokazuju kako izgleda predivno prijateljstvo

Ultra magazin

Povećana želja za slatkim može biti znak demencije

Ultra magazin