• Home
  • Ultra Moderno
  • Marta Miljanić: “Imala sam ambiciju koja nije baš svojstvena narodu Balkana”
Ultra Moderno

Marta Miljanić: “Imala sam ambiciju koja nije baš svojstvena narodu Balkana”

Posljednjih dana region bruji o modnoj dizajnerki u čijoj se kreaciji – kožnoj jakni sa lancima i bodljama, pojavila Lady Gaga prilikom gostovanja u jednoj američkoj emisiji. U pitanju je Marta Miljanić, čije su odjevne kreacije već prepoznali svjetski modni dizajneri i magazini, ali posljedni uspjeh koji je dodala na listu se izdvaja od svih.  

Youtube

Danas sa ponosom može reći da je jedna od najvećih muzičkih zvijezda obukla njenu kreaciju, ali put do toga nije bio lagan. Marta je na sopstevnoj koži osjetila kako je kada umjetnost i stvaralaštvo budu neprihvaćeni, ali upravo je dobila potvdu da joj je mjesto na svjetskoj modnoj sceni. Razgovarali smo o njenoj odlučnosti da ostvari svoje snove, vjerovanju u iste i najnovijem postignuću koje joj je vjetar u leđa.

Vijest koja je odjeknula modnim svijetom u regionu jeste da se Lady Gaga pojavila u Vašoj kreaciji. Koliko ovo znači za Vas kao umjetnicu i kakve konkretne koristi donosi u Vašem radu?

Marta Miljanić: „Za svakog dizajnera je velika stvar kada ga obuče neka svjetska zvijezda. Ne mogu reći da je mala stvar ovo što se meni desilo i naravno da znači mnogo. Lady Gaga je zvijezda koju prati milionski auditorijum, koja je dala intervju prije nekoliko dana na CBS televiziji koji su u tom trenutku gledali milioni ljudi. Smim tim, zaključak je da su na neki način oči bile uprte i u mene i da su ljudi pokušavali da dođu do mene.“

Youtube

Kako tačno dođe do toga da neko poput Lady Gage obuče komad odjeće koji ste Vi kreirali? Kontaktiraju Vas prije toga njeni stilisti?

Marta Miljanić: “Izlažem već godinu dana u jednom showroom-u u Los Anđelesu i prema saznanjima koje imam, tim Lady Gage je došao u showroom i između ostalog izabrali su moj model tj. kožnu jaknu sa lancima i bodljama. Nismo bili obavješteni u koju svrhu će jakna da im posluži, niti da li će biti za neko slikanje ili snimanje. Prije četiri dana je izašao kratak preview intervjua sa Lady Gagom za CBS News, a zatim i čitav intervju za CBS News u kom je nosila komad koji sam dizajnirala zajedno u saradnji sa brendom “Dulce Bestia” iz Los Anđelesa.”

Foto: JK Wong

Znali ste dobijati i kritike zbog svog načina stvaralaštva, ali izgleda kao da nikada niste sumnjali da će ono u što vjerujete jednog dana postići zasluženi uspjeh. Da li je najnoviji uspjeh na neki način potvrda toga?

Marta Miljanić: “Govorili su mi da prestanem da radim ovo što radim i da se bacim na maturske haljine i ‘’bugarske svadbe’’, jer nikada sa ovim što radim neću daleko dogurati. Smatralo se da moja estetika na Balkanu ne prolazi, samim tim da ovo što radim ne vrijedi, jer nije profitabilno. Prije svega ja radim svoj posao iz ljubavi, a sve ostalo ide poslije toga. Moj pogon nije novac, već ljubav prema stvaralaštvu, zato sam i došla dovde. Gledala sam širu sliku i nije mi bio problem da idem težim putem. Mnogi su ovo što radim nipodaštavali, ignorisali i osporavali. Takođe, činjenica je da niko svim silama kao JA nije vjerovao u mene i ovo što radim. Teško je raditi u uslovima gdje nemate podršku, ali sam izdržala na tom putu, jer sam vjerovala u sebe. Moj uspjeh je potvrda da vrijedim, da sam dobra u svom poslu i da imam odličnu intuiciju. Prvi sam dizajner i umjetnik iz Crne Gore koji je došao do Holivuda, koji je oblačio i sarađivao sa svjetskim zvijezdama.”

Foto: Tommy Chung

Kako ste se osjećali kada ste saznali da je velika svjetska zvijezda u jakni koju ste Vi kreirali? Šta Vam je prvo prošlo kroz glavu?

Marta Miljanić: „Prva misao mi je bila Madonna :), jer sam od djetinjstva maštala o tome da obučem zvijezdu koju najviše volim. Ali lagala bih kada bih rekla da mi ovo ne znači i da nisam bila srećna zbog postignuća. Jeste velika stvar i za mnoge nedostižna. Jako sam zahvalna zbog svega i cijenim ovaj trenutak u svom životu.”

Koja je esencija Vaše mode? Kako biste opisali svoje stvaralaštvo? Kakvom tipu žena su namijenjene Vaše kreacije?

Marta Miljanić: „Inspiriše me fetish kultura, pa i erotika, čak metal i rock scena. Imam svoj neki lični pečat i pogled na svijet. Moji modeli su namijenjeni svakoj ženi kojoj se moja estetika dopada i koja bi imala ideju kako da iznese ovakve odjevne komade.”

Foto: Raen Badua

Rijetkost je da svjetske imena nose kreacije dizajnera sa naših prostora. Vama je to krenulo za rukom više puta. Slažete li se da je region „premalen“ za Vaše ideje i kreacije, da Vam je mjesto u svjetskim modnim centrima?

Marta Miljanić: „Oduvijek sam imala utisak da ne mogu da se prilagodim ovoj sredini, da ne pripadam ovom okruženju, niti da mogu da nađem zajednički jezik i razumijevanje na ovim prostorima. Težila sam uvijek ka nečem većem i imala sam ambiciju koja nije baš svojstvena narodu Balkana. Samim tim što sam došla do svjetskih zvijezda i magazina je dokaz da sam bila u pravu. Moj rad i stvaralastvo nikada neće biti prihvaćeno ovdje kao što će biti prihvaćeno ”tamo”.

Proteklih godina Vaše kreacije su nosile svjetske javne ličnosti, pojavljivale su se i u brojnim magazinima. Šta je sljedeći korak koji biste voljeli postići? Koga biste sa svjetske scene narednog voljeli vidjeti u svojim kreacijama? Šta biste mu/joj obukli?

Marta Miljanić: „Ne znam šta će se dešavati, ali bih voljela svakako da vidim jednog dana Madonnu ili Cher u mojim modelima. Za sada radim na mnogim projektima, ali i na svojoj novoj kolekciji kojoj se radujem.“

Foto: Catherine Asan9ov

Više puta ste istakli da Vam revije nisu prioritet. U kojem smjeru želite razvijati svoju karijeru modne dizajnerke u narednih 5 godina? Kakvi su Vam dugoročni planovi?

Marta Miljanić: „Što se tiče dugoročnih planova to ni sama ne znam, niti želim i volim da predviđam bilo šta. Imam neki cilj uopšteno i ka tome idem. Revije su mi dosadile, ne inspirišu me i već nekoliko godina ih nisam pravila. Posvetila sam se većim stvarima i svu svoju pažnju usmjerila na njih. Kada to kažem, mislim na saradnju sa inostranstvom i kao što vidite rezultat sam postigla po tom pitanju. Želim da moj brend povežem jos više sa inostranstvom i da rastem u tom smislu.“

Nedavno ste uradili kolekciju „Black Beauty“ sa koleginicom Ivanom Murišić – možete li nam reći više o tome?

Marta Miljanić: „Sa koleginicom Ivanom Murišić sam radila na projektu za Ministarstvo kulture Crne Gore. U pitanju je mini kolekcija ”Black Beauty” koja je inspirisana ženskom crnogorskom narodnom nošnjom, tačnije inspirisane smo bile vezom cvijeta sa ženskog jeleka. Izradile smo haljine, blejzere, suknje, pantalone i košulje sa motivima zlatnog veza.”

Slični članci

Hailey Bieber preporučuje 7 odjevnih kombinacija

Ultra magazin

Ultra webshop predstavlja “10 veličanstvenih”, “Betty” i “Ramonu”

Ultra magazin

“Ledeni” makeup za oči koji slavi zimu i odlično izgleda

Ultra magazin