• Home
  • Ultra Inspirativno
  • Mama za pet: Natalija Todorović je najbolja online prijateljica mnogih žena, a evo zašto
Ultra Inspirativno

Mama za pet: Natalija Todorović je najbolja online prijateljica mnogih žena, a evo zašto

IuteCredit
IuteCredit

Znaš one dane kada nemaš inspiraciju šta zdravo praviti za ručak? Ili nisi sigurna koji proizvod kupiti za čišćenje? Mi smo rješenje pronašli kod Mamazapet, instagram profila iza kojeg stoji Natalija Todorović, žena koja svakodnevno dijeli praktične i jednostavne savjete koji nam život čine lakšim. Pored toga, još jedna činjenica je izdvaja od ostalih profila na društvenim mrežama, a o čemu je zapravo riječ – možeš pročitati u nastavku. 

Kako ste došli na ideju da pokrenete profil Mamazapet?

IuteCredit
IuteCredit

Natalija Todorović: „Iskreno, nisam se od samih početaka baš dobro snalazila u ulozi majke i domaćice. Taj pritisak sa svih strana da završim obaveze na vrijeme, postao je sve jači i ja sam samo pronalazila načine kako da u tom vrtlogu ostanem srećna i nasmijana. Kao pravi novinar, počela sam da u svom rokovniku zapisujem usputne savjete starijih dama, komšinica, koleginica sa posla o tome kako što brže napraviti ručak – tu je bio dugačak spisak recepata, ali i savjeta kako se organizovati tako da uvijek ostane prijeko potrebno vrijeme samo za mene. U razgovoru sa drugim damama, mladim majkama, shvatila sam da nisam jedina: da skoro sve istu muku mučimo  tako da sam recepte počela sa njima da dijelim putem vibera, a savjete smo razmjenjivali na kafi. A onda sam, kao veliki ljubitelj društvneih mreža, odlučila da na Instagramu pokrenem Mamazapet– profil na kojem će sve to biti objedinjeno.“

Za one koji ne znaju, kakav sadržaj se trudite praviti za profil Mamazapet i kome je sve namijenjen?

Natalija Todorović: „Ako ne želite pola dana provesti spremajući zdrave obroke, trebaju vam provjereni recepti za (sirove) poslastice bez trunke šećera ili ako niste preveliki fan čišćenja a u potrazi ste sa savjetima i trikovima koji rade iz prve, Instagram profil Mamazapet će vam biti od koristi. Tu svakodnevno objavljujem savjete i trikove za čišćenje, kuhanje i kupovinu jer želim da pomognem damama da brže i lakše prođu kroz svakodnevne obaveze.“

Profil je specifičan i po tome što je sav video sadržaj pristupačan osobama sa oštećenjem sluha, što je rijetkost kod objava influensera na društvenim mrežama. To sigurno oduzima i više vremena kod pripreme, ali Vas to nije pokolebalo da kreirate sadržaj koji i osobe sa oštećenjem sluha mogu da razumiju?

Natalija Todorović: „Drago mi je što ste to prepoznali jer za mene je potpuno uobičajeno da prije nego što objavim video stavim i titlove. Možda na početku nisam ni sama bila svjesna koja to vrijednost za osobe sa oštećenjem sluha dok mi u inbox nisu počele dolaziti poruke dama koje se zahvaljuju što redovno titlujem video jer bez toga one ne bi mogle da uživaju u pričama.  I da, pisanje titlova oduzima vrijeme samo zato što programi predviđeni za to ne urade posao kako treba, pa uvijek idem sama – korak po korak, ali već sam se uhodala. Za mene je to zadovoljstvo.“

Radili ste i u medijima – da li Vas je možda i to podstaklo da sadržaj koji pravite prilagođavate i osobama sa oštećenjem sluha?

Natalija Todorović: „Prije pet godina pokrenula sam emisiju „Prvi korak“ u kojoj sam se bavila pričama koje prate trudnoću, odrastanje mališana i roditeljstvo. Tada sam snimila preko 500 edukativnih i istraživačkih priloga, a skoro svaka emisija imala je barem jednu priču koja je bila posvećena roditeljima i djeci sa poteškoćama u razvoju. Tada sam shvatila da sadržaj koji se prezentuje na televiziji apsolutno nije prilagođen osobama sa oštećenjem sluha, što je zaista problem. Sada na Mamazapet radim baš onako kako ja mislim da treba.“

Kada je riječ o novinarstvu, na koji sve način bi kolege novinari mogli poboljšati kreiranje sadržaja za OSI?

Natalija Todorović: „Osobe sa oštećenjem sluha svakodnevno se suočavaju sa velikom barijerom: većina sadržaja na televiziji im nije pristupačna: centralne informativne emisije često nemaju tumače znakovnog jezika, a ako se osvrnemo na sadržaj koji se kreira isključivo za djecu, tu je tek veliki problem. Ova diskriminacija se može, po mom mišljenju,  prevazići samo ako se uvedu obavezujuće odredbe za Javne servise jer osobe sa invaliditetom imaju jednako pravo na pristup svim informacijama. Takođe, ogroman problem je i što online događaji (predavanja, radionice i slično) nisu prilagođeni osobama sa oštećenjem sluha, što automatski znači da oni ne mogu učestvovati u istim.“

Nedavno ste predstavili i prvi kozmetički proizvod sa Vašim potpisom, prirodnu kremu protiv bora. O kakvoj kremi je riječ i kako je tekla realizacija ovog projekta – od početne ideje do lansiranja proizvoda?

Natalija Todorović: „Sve radim potpuno iskreno i od srca i onda, jednostavno, lijepe stvari počinju same da se dešavaju. Sasvim slučajno sam, na preporuku komšije, posjetila čika Slavka i Institut Vinis u Banjaluci. Za desetak minuta spontano smo snimili zanimljivu priču i od tada je počelo naše prijateljstvo. U Institutu sam prošla kroz radionicu pripreme sirove hrane, a naučila sam i kako da sebi i svojim curicama napravim prirodno mlijeko za tijelo, kreme, pilinge, a sve kako bih počela u potpunosti da izbjegavam sastojke koje štete koži.

Jednog dana sam pitala čika Slavka da specijalno za mene napravi prirodnu kremu koja neće iritirati moje osjetljivo lice, koju bez ikakve bojazni mogu nanositi na područje oko očiju i vrat i koja će ublažiti bore koje su već počele da mi se pojavljuju. Već slijedeći dan u Institutu me je dočekala krema koja me je oduševila već na prvo nanošenje.

Poželjela sam da tu kremu mogu koristiti i druge dame koje žele prirodnu njegu za svoje lice (sa 12 biljnih eteričnih ulja i zeolitom) i tako je „Krema protiv bora Mamazapet“ ugledala svjetlo dana.

Krema se trenutno može naručiti putem Instagram profila Mamazapet (u istaknutim pričama su i utisci dama koje su već kupile kremu) a u pripremi je i web stranica za online naručuvanje.”

Kakvi su  Vam planovi za budućnost, što se tiče razvoja profila Mamazapet?

Natalija Todorović: „I dalje nastavljam da objavljujem recepte za zdrave obroke (bez mesa – pošto smo mi porodično vegetarijanci) koji su svakodnevno na našem meniju pošto sam vidjela da su dame, kao i ja, u potrazi za jednostavnim, a ne komplikovanim receptima.

Titlovanje vido sadržaja je svakodnevno i na storijima koje objavljujem.

Nastavljam da pišem o proizvodima koji su mi se pokazali kao dobitna kombinacija, a tu je i moj prvi proizvod: Krema protiv bora koju želim da promovišem i van granica BiH.“

Slični članci

Tri izvrsna YouTube fitnes trenera koja trebaš zapratiti

Ultra magazin

5 snažnih dokaza da ljubav prema sebi vodi do zdravijeg i sretnijeg života

Ultra magazin

Zašto su prvi jutarnji sati najbitniji?

Ultra magazin