Ultra Moderno

Makeup savjeti za zreliju kožu

IuteCredit
IuteCredit

Svoje godine i bore – nosimo dostojanstveno i sa ponosom. Njega i kozmetika treba da nam pomogne na tom putu, i služi da se osjećamo bolje i ljepše. Ono što niko ne želi je da dodatno istakne svoje mane i još doprinese da izgleda starije. Postoje neke uobičajene make-up greške zbog kojih ne izgledamo najbolje što možemo, a ovo su jednostavni trikovi kako da to riješimo.

Foto: Unsplash.com
Neuredne i predebele obrve

Jedino gore od tankih linijica koje predstavljaju obrve, su nedefisane i raščupane obrve. Uzrok ovome može biti loša pinceta ili olovka za obrve koja je premekana ili prejaka, pa nemaš dovoljnu kontrolu i preciznost sa njom. Olovka mora biti tvrda, ali da ne ostavlja tamnu liniju. Sve drugačije od ovoga neće ti pružiti prirodan izgled.

„Teški“ puderi

Kako se sa godinama mijenja nivo hormona u tijelu, tako koža postaje suvlja i labavija. Zbog toga, mnoge žene se odlučuju za kremastije teksture, ali to nije najbolje rješenje. Takve podloge su često i „teške“,  jer imaju dobru pokrivenost. Ali loša stvar je što pokrivenost zavisi od pigmenta, a pigment je u osnovi prah koji na kraju, dodantno isušuje već suho i dehidrirano lice. U ovom slučaju je obavezna hidratantna krema ili prajmer.

Presvijetla koža

Kako starimo, koža lagano blijedi. Znamo da je pravilo da se uzme puder koje je naše nijanse, ni svjetliji ni tamniji, ali u ovom slučaju, uzmi puder koji je u tvojoj nijansi i odmah sljedeću nijansu tamniji. Pomiješaj ih da bi licu dala svježine i boje.

Foto: Getty Images
Slojevi korektora
IuteCredit
IuteCredit

Čim dođeš u godine kada zapravo treba da ga koristiš, tada je vrijeme da ga ne koristiš. Znamo, zvuči čudno, ali suvi i teški korektori će se uvući u sitne bore i pore, te ih dodatno naglasiti. Ukoliko imaš baš izražene podočnjake, nanesi malu količinu samo na unutrašnju polovinu podočnjaka. Ili ga jednostavno preskoči.

Zaboravi na izražene konture i jaka rumenila

Nažalost, one konture od uha do usta možeš zaboraviti. One će naglasiti mršavost lica, dodati mu godine i ispijenost, a to nikako ne želiš. Jaka i upečatljiva rumenila takođe zaobiđi. Umjesto toga, koristi blage nijanse boje breskve koje ćeš nanijeti na vrh jagodica, a to će vizuelno da podigne obraze.

Foto: francoisbend.com
Ah, taj hajlajter

Prirodno, hajlajter nam služi da naglasimo dijelove lica. Često se stavlja na vrh jagodičnih kostiju, ali ukoliko na tom mjestu imaš bore, onda ne želiš da ih dodatno naglasiš i staviš u prvi plan. Umjesto njega, idealna su sedefasta rumenila koja su dovoljna za zdrav, prirodan i prozračan izgled.

Prenaglašene oči

Kada smo u „godinama“ najbolje se držati onog pravila „manje je više“. Ukoliko su kapci spušteni i naborani, tamne sjenke će te još više „poklopiti“. Umjesto toga, koristi svjetlije, neutralne i zemljane tonove. Uvij trepavice, stavi jedan sloj maskare i to je dovoljno.

Pažljivo sa eye linerom

Vrijeme dugog, izvučenog eye linera je, nažalost, prošlo. Kod spuštenih kapaka, eye liner će padati i dodatno spustiti oči, a ni linija neće biti glatka i precizna. Eye liner povuci duž trepavica i tu neka se završi.

Izvor: goodhousekeeping.com

Slični članci

Bezvremenski komadi odjeće koje trebaš imati u svom ormaru

Ultra magazin

Vrijeme je za povratak u djetinjstvo uz DISNEY PRINCESS Sisterlove kolekciju essence & CATRICE

Ultra magazin

Praznična čarolija u novoj essence kolekciji

Ultra magazin