Ultra Moderno

Make up stručnjaci otkrivaju svoje trikove za savršen izgled

IuteCredit
IuteCredit

Make up trikovi nisu nešto što lako možeš pronaći na Googlu. Zbog toga ti donosimo trikove stručnjaka koje možeš usvojiti. Svakako, šminkanje je lako kad znaš osnove, ali ako pratiš najnovije trendove (poput staklene kože) i  termine (poput korekcije boje) možeš se osjećati kao da zaostaješ za deset koraka. U nastavku se možeš „školovati“ kad su u pitanju sva sočna pitanja o šminkanju zbog kojih guglaš.

šminkanje
Foto: unsplash.com
Kako izbjeći šarenilo lica?

Prvo je važno ukratko razgovarati o tome što zapravo uzrokuje da šminka postane ljepljiva, pahuljasta i nejednaka. Ako imaš suhu kožu veća je vjerovatnoća da ćeš izgledati ovako. “Budući da suha koža ima više teksture, šminka se lakše može smjestiti u fine nabore”, napominju eksperti. Ispravka? Redovni piling do glatke teksture, kao i upotreba hidratantnog ulja za lice, posebno noću.

Za suhe tipove kože je poželjno često stavljati kap ili dvije ulja za lice u podlogu, da bi se povećala hidratacija. Ako tvoja šminka izgleda previše sjajno odmah nakon što je naneseš, treba da razmisliš da li je formula koju koristiš prikladna za tvoj tip kože ili ne. Na primjer, ako imaš suhu kožu, kloni se matiranih formula za podloge i umjesto toga odluči se za hidratantnu. Takođe, spužva za šminkanje (naspram četke) gotovo će uvijek osigurati besprijekoran završetak, jer si u stanju zaista nanijeti formulu u kožu i izgladiti sve grube mrlje.

IuteCredit
IuteCredit

Ako je tvoja koža sklona iritaciji, preporučuje se zamjena pudera sprejem za učvršćivanje – dok puder nastoji poboljšati teksturu, sprejevi za fiksiranje hidratiziraju lice i pomoći će da formula traje duže. Pritisni ga vlažnom spužvom u kožu i ostaće ti prirodan sjaj.

Kako da nanesem maskaru na donje trepavice?

Ništa ne izaziva toliko straha kao nanošenje maskare na donje trepavice (osim nanošenje eyelinera, naravno). Osim što možeš da pokvariš korektor ispod očiju, maskara sa donjih trepavica može da se otopi u toku dana. Pravilna primjena maskare za donje trepavice započinje pravilnom formulom. Preporučuje se upotreba vodootporne maskare za donje trepavice, pogotovo ako koristiš korektor za podočnjake – to će ti pomoći da spriječiš da se maskara prenese u tvoje područje ispod očiju i duže će je zadržati na mjestu.

Što se tiče nanošenja, stručnjaci predlažu struganje većine proizvoda sa četkice i polako nanošenje na trepavice u vodoravnom smjeru. Na ovaj način dobijaš taman dovoljno boje bez rizika da izgleda previše zasićeno. I primjenom vodoravno, ublažava se problem slučajnog dodirivanja područja ispod oka i stvaranje neželjenih mrlja. Ako se mrlja ipak dogodi, ne brini. Ako umočiš tufer u micelarnu vodu, možeš brzo i lako ukloniti mrlje. Kada radiš s maskarom koja je mokra, sklonija je razmazivanju, zato se nemoj bojati obrisati ukoliko napraviš mrlje.

Da li se korektor treba nanositi prije ili poslije podloge?

Ovo zavisi od tvojih individualnih potreba. Korektor nanosi nakon podloge, osim ako ga ne koristiš da koriguješ boje. Ako korektor nanosiš ispod podloge, vjerojatno ćeš na kraju upotrijebiti više proizvoda nego što je potrebno. Ali ako započinješ s podlogom, možda ćeš biti ugodno iznenađena koliko ti je malo korektora zapravo potrebno da bi postigla završni izgled koji tražiš.

Zapamti: što se više proizvoda koristi, to je lice sklonije raslojavanju, posebno na području ispod očiju, pa je krajnji cilj upotreba što manje proizvoda.

Ako si ljubitelj potpunijeg izgleda, upotrijebi svoju omiljenu podlogu, dopusti joj da se stegne, a zatim provjeri imaš li mjesta na kojima želiš nešto da prikriješ. I upamti – dobro utapkaj i sjedini sve kako bi stvorila taj izjednačen izgled.

make up
Foto: unsplash.com
Koja je razlika između bronzera i konturisanja?

Suprotno ustaljenom mišljenju, bronzeri i konturni puderi nisu isto. Svrha bronzera je dati koži osunčani sjaj i oponašati preplanulost, dok je svrha konturnog pudera pomoći u oblikovanju lica i oponašanju sjene. Iako će bronzer biti puno toplijeg tona s više crvenih ili narandžastih nijansi, sjene imaju hladne nijanse, tako da će dobar konturni puder takođe imati hladnije tonove koji će ga oponašati i pomoći da efekt izgleda što prirodnije.

Njihova primjena je takođe različita: bronzere treba nanositi na područja lica koja bi sunce prirodno pogodilo, poput vrha čela, nosa i jagodičnih kostiju. Konture se, s druge strane, nanose na vanjski obod lica gdje bismo vidjeli sjenu poput udubina jagodičnih kostiju, ispod linije vilice i sljepočnica.

Kako mogu bojom ukloniti crvenilo?

Nošenje maski mnogima je dovelo do povećanja crvenila i iritacije kože. Srećom, korekcija boje šminkom može učiniti čuda. Samo pronađi boju suprotnu od one koju želiš neutralizovati. U slučaju crvenila, boja nasuprot toj je zelena. Dakle, kako bi ispravila mrlje na svom licu upotrijebi prajmer zelene boje da poništiš crvenu boju prije nanošenja podloge i korektora.

U početku bi moglo izgledati pomalo bizarno, ali nakon što naneseš šminku na lice ukupni efekat će biti ujednačen i prirodnog izgleda.

 

Izvor: thezoereport.com

Slični članci

Nicolas Ghesquière još jednom pokazao ljubav prema arhitekturi na reviji Luis Vuitton

Ultra magazin

Kako zaštiti kožu lica i tijela tokom ljeta

Ultra magazin

Kako da nosiš svoj omiljeni teksas šorc?

Ultra magazin