• Home
  • Ultra Kreativno
  • Maja Tomljanović – pet omiljenih ilustracija grafičke dizajnerke čiji rad osvaja svijet
Ultra Kreativno

Maja Tomljanović – pet omiljenih ilustracija grafičke dizajnerke čiji rad osvaja svijet

Za svoje ilustracije kaže da su šarene, vesele, pozitivne, neobične i zaigrane. Mi bismo dodali i jedinstvene, upečatljive i omiljene u regionu. Ona je Maja Tomljanović, grafička dizajnerka koja je oduvijek uživala u crtanju i umjetnosti. Na našu sreću, prije nekoliko godina je svoje radove počela dijeliti na društvenim mrežama, a danas svakodnevno monotone i sive dane boji najveselijim duginim bojama, pomoću svojih ilustracija.

Maja Tomljanovic

Sa Majom smo razgovarali o njenom početku, inspiraciji, omiljenim ilustracijama i uživanju u cijelom procesu nastanka novog djela.

“Grafičkim dizajnom se bavim od završetka fakulteta, ali ilustracija je nešto čime se bavim posljednjih 4-5 godina. Kada sam napustila posao grafičkog dizajnera, odlučila sam krenuti u smjeru ilustracije. Instagram mi je tada bio nešto novo i odlučila sam dijeliti svoj rad s publikom što se pokazalo odličnim, jer su društvene mreže danas jako dobar portfolio za buduće klijente. Većina mojih klijenata me našla putem Instagrama, jer su vidjeli neke moje radove koje sam objavila.”

Chillin’ – Maja Tomljanovic

Kroz to vrijeme, napredovala je i nadograđivala svoj stil, ali i počela shvatati savršenost nesavršenosti.

“Stil mi se u zadnjih pet godina dosta promijenio, a danas sam puno samopouzdanija u svemu što radim. Prije mi je stil bio nježan, sramežljiv i fokusiran na modu, a danas je neobičan i odvažan. Kada sam počinjala, bila sam zabrinuta oko toga da mi svaki crtež bude savršen, pogotovo kada se radilo o ljudskom tijelu, a danas prihvatam sve te mane i nesavršenosti i to čini moj stil. Znala sam jedino da želim crtati i baviti se
ilustracijom i to mi je bio cilj kojem sam težila.”

Vacation – Maja Tomljanovic

Cilj je ostvarila, a sramežljivo odgovara da ne zna kako je privukla veliki broj ljudi koji uživaju u njenom radu.

“Stvarno ne znam, to bi trebalo pitati moju publiku. Možda zato što su pozitivni, svakodnevni, jednostavni. Ja samo crtam i fokusiram se na stvari koje volim i koje me interesuju. Ne razmišljam o tome koja je njihova poruka ili da li će se svidjeti drugima, crtam samo radi sebe, jer to volim.”

Proces nastanka jedne ilustracije zavisi od više faktora i nemoguće je odrediti koliko je vremena potrebno za jedno Majino umjetničko djelo.

123 freedom – Maja Tomljanovic

“Svaka ilustracija je drugačija, nekada mi se posloži da je gotova za nekoliko sati, a nekada radim na njoj nekoliko dana ili čak mjeseci, jer nisam zadovoljna s nečim, ili jednostavno nije trenutak za nju, pa je ostavim da stoji dok ne dođe njeno vrijeme. Onda joj se vratim i čini mi se savršena  – samo smo trebale trenutak da kliknemo, što je i znak da je gotova. Jednostavno znam da je to to, da se tu nema šta više dorađivati.”

Samo jedan pogled na njene radove je dovoljan da se shvati iz čega crpi najviše inspiracije – u pitanju su žene.

Perfect Day – Maja Tomljanovic

“Inspiracija je svuda oko mene, ali najviše me inspirišu žene. Ženska forma je nešto što mi je poznato i volim eksperimentisati s raznim pozama i oblicima. Mislim da je sve počelo s mojim interesom za modnu ilustraciju, a nastavilo se kao moj omiljeni subjekat ilustrovanja. S obzirom da volim i putovanja, pronalazim inspiraciju na mjestima koja sam posjetila ili koja želim vidjeti. Tako da su moje ilustracije često inspirisane mjestima ili detaljima sa naših putovanja.”

Za kraj, Maja nam je uspjela izdvojiti pet omiljenih radova nastalih zahvaljujući njenoj mašti, kreativnosti i talentu.

Under the Sun – Maja Tomljanovic
  • Under the sun – mi je baš najdraža, ne znam zašto, možda snažne boje koje sam tu koristila, ta poza s rukom koj zaklanja lice da se ne vidi, kao da nešto skriva ili jednostavno ne želi da joj se vidi lice.
  • 123 freedom – ova mi je draga jer je baš smiješna, vesela, pokazuje slobodu.
  • Vacation – opisuje onaj osjećaš uz more kad uzmeš knjigu ili časopis da ćeš čitati, ali te sunce tako lijepo grije da nakon dva slova zadrijemaš.
  • Perfect day – savršeni dan, čisto mirišljavo rublje, sunce i balkon, meni ništa više ne treba.
  • Chillin’ je inspirisana mojim putovanjem u Portugal, koji mi je stvarno ostao u lijepom sjećanju, toliko da imam nekoliko ilustracija inpirisanih njime.

Majine ilustracije možeš pogledati i poručiti na njenom Instagram profilu, webu ili Etsy Shopu.

Slični članci

Vodič za romantično vjenčanje na otvorenom

Ultra magazin

Zavirili smo na izložbu “Plač epizodista” konceptualne umjetnice Isidore Branković

Ultra magazin

Zaviri u predivan stan mladog para iz Kazahstana

Ultra magazin