Ultra Kreativno

MAIKA bend na Evropskoj noći muzeja u Banjaluci

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstavio je program četrnaestog izdanja manifestacije Evropska noć muzeja. 

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a,a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”, kojom se želi naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, i velikih društvenih promjena. ICOM-ova podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenosioca tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja za buduće generacije.

U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske Noći muzeja u produkciji MSURS biće izložba Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran, u okviru koje je prezentovano je 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSURS.

Lala Raščić, jedna od umjetnica zastupljenih na izložbi Percepcije u okviru Noći muzeja premijerno će izvesti umjetnički performans GORGO. GORGO je novi performans u ciklusu radova u kojima umjetnica traga za novim, oslobađajućim naracijama iz mitskog svijeta. U ovom performansu umjetnica preuzima lik Meduze i traga za novim izazovima kojima se materijaliziraju priče o heroinama koje su u potrazi za radikalno drugačijim svijetom.Brižno navlačeći oklop sastavljen od potkoljenica, štita, grudobrana i tri maske, umjetnica izgovara monolog koji progovara o tijelu, starenju, ljepoti, moći i strahotama.

Bend MAIKA prvi će se put predstaviti banjalučkoj publici na platou ispred MSURS. Bend je okarakterisan žanrom “World Music”, a odnosi se na fuziju tradicionalnih balkanskih korijena i plesnih ritmova. Članovi grupu opisuju kao neobičan i autentičan bend koji koristi harmoniku, saksofon, trubu i dva ženska vokala u kombinaciji sa neobuzdanim ritmom i elektronskim efektima. Nastupali su na prestižnom „Jurosonik“ festivalu u Holandiji, osim toga i na turneji sa „Gogolj bordelom“, zatim na festivalima „Egzit“, „Dev9t“ i „Revolušon“, ali i na festivalu „Bumtaun fair“ u Velikoj Britaniji. Nakon toga uslijediće DJ set by Oridžidži (Maja Bojić).

Četrnaesta Noć muzeja ove godine donosi i virtuelnu posjetu evropskim muzejima.

Slični članci

Pitaš se kako izgleda ljubav na fotografijama?

Ultra magazin

Ovo su magične kućice na drvetu za bajkoviti odmor…

Ultra magazin

Ideje za uređenje stepenica u kući

Ultra magazin