Ultra Kreativno

Lusteri napravljeni od otpadaka kafe

“Kafa je balzam za srce i dušu,” rekao je Giuseppe Verdi. U potpunosti se slažemo sa slavnim kompozitorom i dodajemo da je i balzam za oči. Bar tako mislimo nakon što smo vidjeli ove lustere koje je smislio kineski dizajner Zhekai Zhang, koji je razvio metod za bojenje porculana od otpadaka mljevene kafe. Sa rezultatom koji imitira teksturu mramora, primjenio je ovu tehniku na kolekciju lustera koju je nazvao Coffire.
arquitecturaydiseno.es

U procesu dobijanja kafe, većina zrna se odbacuje, bacaju se u smeće ili se spale zajdno sa ostalim otpacima. Uklanjanje zrna koristi mnogo energije i šteti okolini. Nakon što je dobio narudžbu za promociju pića na bazi kafe, dizajner je otkrio koliko otpada se stvara svake godine, i počeo je da razmišlja kako bi se taj otpad mogao reciklirati. Tako je dobio ideju za lustere Coffire. Za proizvodnju lustera koristi reciklirani toz od kafe kao održivi pigment uz pomoću kojeg se stvaraju teksture na keramici putem drevne tehnike kuhanja keramike u jami.

arquitecturaydiseno.es

Ovom prilikom, umjesto tradicionalne jame od pijeska, dizajner je koristio rernu na plin, kako bi mogao da proizvede veću količinu, rješavajući na taj način problem velike količine otpada koji nastaje kuhanjem u tradicionalnoj jami. Tokom procesa kuhanja na niskoj temperaturi (nižoj od 1000 ℃), interakcija između biodizela i šećera u mljevenoj kafi, stvara na površini keramike teksturu roza boje koja ima efekat mramora. Sa ovim projektom, koji se kladi na održivost, Zhang je razvio jezik “nesavršenog” dizajna, upoređujući vezu između standardizovane industrijske proizvodnje i zanata.

Slični članci

8 savjeta kako dekorisati malu prostoriju i učiniti je većom

Ultra magazin

Ove umjetničke slike pokazuju sve što želiš ovog ljeta!

Ultra magazin

Evo zašto trebaš kreirati “mapu inspiracije” prije sljedećeg kreativnog projekta

Ultra magazin